elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Amb la instal·lació de quinze punts de trobada, comencen a caminar els camins escolars

Amb la instal·lació de quinze punts de trobada, comencen a caminar els camins escolars
    MÉS FOTOS
    Amb la instal·lació de quinze punts de trobada, comencen a caminar els camins escolars - (foto 2)

    El dimecres 17 de maig, l'Ajuntament de Puçol va instal·lar 15 punts de trobada perquè els alumnes de 5t i 6t de Primària dels col·legis Lluís Vives i Jaume I es reunisquen i acudisquen junts a classe. És el colofó a la primera fase d'un projecte que aspira a canviar la forma d'acudir al col·le i a tornar els carrers als veïns, un objectiu per al que es necessita la col·laboració de tots.

    “Havíem estudiat col·locar una placa, però este disseny, amb un llapis gegant, resulta molt més visible i, sobretot, més atractiu per als alumnes”, explica el regidor de Mobilitat Sostenible, Juanjo Manzaneque, mentres recorre alguns d'estos llapis. “Amb esta instal·lació els alumnes que han treballat al llarg del curs perquè els camins escolars siguen una realitat ja veuen recompensada la seua dedicació i ja poden començar a utilitzar-los”.

    Els camins escolars ha sigut un dels projectes estrela d'este curs, tant per a la regidoria de Mobilitat Sostenible com per a Educació. Els alumnes han realitzat enquestes, han recorregut distints trajectes per grups, marcant les barreres arquitectòniques, detectant les carències de passos zebra, proposant itineraris alternatius…

    Però també els pares han acudit a reunions de treball, xarrades, tertúlies informatives, inclús a la jornada de portes obertes en la que l'avinguda Alfinach, enfront dels col·legis públics Lluís Vives i Jaume I, va ser literalment presa pels alumnes per a fer-la seua amb una gran festa.

    Una festa a què no van faltar els alumnes del projecte El Vallet, els que han construït els llapis gegants que marquen els punts de trobada d'estos nous camins segurs per a acudir a ambdós col·legis. I tampoc van faltar els pares, l'Aula de la Bici i AVSA, l'empresa que s'ocupa del servei municipal d'autobús i que també s'ha sumat a este projecte subvencionat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional a través de l'IVACE (Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial).

    “El primer objectiu era que els alumnes de 5t i 6t de Primària ja puguen començar este curs a recórrer els camins escolars”, apunta Mery Cortell, la regidora d'Educació. “Però el projecte a llarg termini és molt més ambiciós, perquè arreplegarem els suggeriments dels participants cada curs per a anar millorant els camins i volem aconseguir un canvi cultural, de mentalitat, on acudir amb cotxe a la porta del cole siga una imatge del passat i els alumnes acudisquen sols, junts, en grups, per itineraris segurs, enfortint l'ús dels carrers per als veïns, no per als cotxes”.

    De moment ja són dos col·legis públics els que participen del projecte, encara que des de l'ajuntament ja estudien ampliar els camins escolars amb un tercer col·legi, Bisbe Hervàs, situat just en l'extrem oposat del nucli urbà.

    Ara com ara, pares, alumnes, professors i ajuntament demanen suport al projecte, respecte per part dels conductors, protecció per als punts de trobada i, en general, que es done una oportunitat a esta nova forma d'acudir a classe. Definitivament, queda molt camí per recórrer.

    Pujar