elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El gelat solidari valencià que ajuda a investigar contra el càncer de mama

El gelat solidari valencià que ajuda a investigar contra el càncer de mama
  • Una gelateria artesana de Puçol ha creat La Venuseta, els fons de la qual es destinen a projectes oncològics de l'hospital Clínic

Prendre un gelat a l'estiu pot convertir-se en alguna cosa més que una acció refrescant. Una gelateria artesana de Puçol s'ha llançat a crear un gelat solidari els fons del qual es destinaran a la lluita contra el càncer de mama.

La Venuseta és una genialitat de Gonzalo Bayarri i María Jesús González, propietaris de Gelats Bayarri en el passeig marítim de la platja de Puçol. Es tracta d'una rèplica de la Venus de Milo, d'ací el seu nom.

La història comença fa una mica més d'un any, amb María Jesús quan va ser diagnosticada de càncer de mama subtipus HER2 Positiu, el mateix que fa una dècada va posar fi a la vida de dues amigues de la família.

L'oncòleg encarregat de portar el seu cas és un amic molt pròxim, el Dr. Juan Miguel Cejalvo, responsable del grup d'investigació de Biologia de Càncer de Mama d'INCLIVA (Institut d'Investigació de l'Hospital Clínic i la Universitat de València), dins de l'equip de la Dra. Ana Lluch.

La relació entre metge i pacient va facilitar moltes coses, però sobre conèixer de primera mà els avanços en investigació i, especialment, en el desenvolupament d'un tractament molt efectiu contra aquesta mena de tumor. Un fet que, a més de permetre que aquesta història siga una historia superació, va ser revelador per a la pacient: “en aqueix moment vaig ser conscient que la meua recuperació era possible solo gràcies a la inversió en investigació”.

La gestació de la Venuseta

María Jesús, artista plàstica, presa la decisió d'iniciar un procés de recaptació de fons a favor d'INCLIVA i, molt prompte, la idea inicial cobra una forma molt concreta: farien un pol solidari amb un disseny especial.

“Vaig pensar en la Venus de Milo, com a símbol de bellesa clàssica. En el seu cas, una bellesa mutilada, ja que no té braços. Alguna cosa que, sens dubte, la converteix en una escultura més singular i icònica. Si a més li llevàvem un pit, afegíem un gir conceptual i simbòlic a la figura. D'aquesta manera, també fem un xicotet homenatge a totes les persones que han patit la malaltia i han passat pel trauma de la mastectomia. La Venuseta visibilitza i reivindica altres belleses més enllà dels cànons”.

A partir d'aquest moment, s'inicia la materialització de la Venuseta. Un procés llarg, que arranca en el cercle més estret d'amics, entre els quals es troben publicistes, dissenyadors i escultors que se sumen al projecte; i que, al seu torn, van enrolant a tercers fins a conformar un grup d'artistes i empreses de la indústria creativa que han col·laborat de manera altruista agències, il·lustradors, artistes i taller de disseny.

L'objectiu de Bayarri per a aquesta primera campanya era recaptar 10.000 euros per a INCLIVA amb els pols. Quantitat que, confien serà àmpliament superada ja que, després de cinc dies a la venda, ja s'han venut més de 700 Venusetas, que els seus 3,5 euros estan destinats íntegrament al donatiu. A aquesta xifra, el projecte de la Venuseta també sumarà els beneficis de la venda de samarretes i les donacions voluntàries que faciliten des de la pàgina web lavenuseta.es, enllaçant directament amb la pàgina de donacions d'INCLIVA.

Pujar