elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

“Contando estrellas” obté el premi L’Altra Mirada en Puçol

“Contando estrellas” obté el premi L’Altra Mirada en Puçol

    Art, talent i qualitat, van ser els principals ingredients de la inauguració del V Festival de Curtmetratges XS Puçol. Una cerimònia en la qual es van visionar alguns dels curts finalistes del concurs municipal que enguany ha rebut més de 600 peces. Però hi va haver un curtmetratge que tot i estar fora de concurs, va tenir un protagonisme destacable, Contando estrellas és una feina que ens apropa de forma excepcional al desconegut món de la mastocitosi. Un curt que compta amb l'actuació de grans actors de talla nacional, alguns d'ells no es van voler perdre esta presentació a l'Espai Jove de Puçol.

    Contando estrellas és un treball que barreja la veterania amb la joventut i la innocència dels seus actors, tots ells baix el comandament del director del treball audiovisual, Josevi García Herrero. Emilio Gutiérrez Caba, Jaime Pujol o Cristina Perales són algunes de les cares més conegudes del curtmetratge. Els dos últims es van arrimar a Puçol per a l'estrena del curt juntament amb els seus companys de repartiment, Maria de Paco, Yeray Martínez, Patricia Sánchez, Candela Illán, nous grans talents del món de la interpretació.

    El seu objectiu? Doble. D'una banda, amb el curt es busca entretenir a l'espectador, tal com passa en la majoria de treballs audiovisuals. Però este en concret va més enllà del fet que la gent gaudisca del seu visionat. L'espectador podrà sobretot, visibilitzar la mastocitosi, una de les malalties considerades rares i que provoquen grans estigmes en la societat.

    La proximitat dels actors amb el poble de Puçol va ser absoluta. Xiquets i majors van gaudir d'un curt ple d'emoció i sentimentalisme que va aconseguir eufòrics aplaudiments del públic present. Però després de la projecció, va ser el moment d'escoltar el director i els actors i les seues experiències durant el rodatge.

    Una gran família, com ells mateixos s'autodefiniren, que va coincidir a afirmar que este tipus d'iniciatives altruistes exerceixen una autèntica tasca social d'apropar al públic una malaltia desconeguda per a la majoria. "Este tipus de projectes que compten amb l'experiència de persones que pateixen estes malalties requereixen afecte, amor i entrega absoluta", va assegurar l'actor Jaime Pujol durant la seua intervenció.

    Se vende barita mágica va ser el curtmetratge que va servir d'avantsala a Contando estrellas. Primer va ser el lupus, ara la mastocitosi. Esta protagonitzada per l'actriu Candela Illán, que pateix esta malaltia rara. La jove actriu assegura que el que més li costa del món de la interpretació és matinar i el fred del rodatge. Un fred que va patir en la seua pròpia carn durant les escenes que es van rondar a la mateixa platja de Puçol en ple hivern.

    La presència de cares molt conegudes del cinema espanyol com la d'Emilio Gutiérrez Caba, "serveixen per donar-li una empenta a este tipus de treball i dotar-lo de major visibilitat" com va dir el director de la pel·lícula, Josevi García Herrero. El mateix director mostrava el seu entusiasme davant este tipus de projectes que "t'omplin com a persona i com a professional" ja que l'objecte principal del curt és treballar amb una trista realitat en la que utilitzes la ficció com a eina educativa.

    García Herrero va agrair la participació de particulars, algunes organitzacions bancàries i entitats públiques que aporten el seu granet d'arena a este tipus de creació. Sense oblidar-se del paper fonamental i del gran esforç de les associacions. En este cas de l'Associació Artístic Cultural Peloki costat de AEDM (Associació Espanyola De Mastocitosis) i FEM (Fundació Espanyola de Mastocitosis).

    La vicepresidenta de l'associació, Inma Burguera Pérez, i Ana Flores Nohales, presidenta de Peloki Teatre, també van participar en la presentació de Contando estrellas a Puçol que van agrair el gran esforç del director i els actors per aconseguir visibilitzar la malaltia de la mastocitosi. "El nostre principal propòsit és normalitzar una malaltia amb clars símptomes visibles", va asegurar Burguera.

    Un autèntic privilegi per al poble de Puçol, el fet de presentar un curtmetratge d'estes característiques i que a més compte amb escenes gravades en el propi municipi.

    En agraïment a la seua tasca social i per la seua presència en l'Espai Jove, l'alcalde Enric Esteve va fer entrega al director Josevi García del premi l'Altra Mirada, que per primera vegada concedix el festival XS Puçol. No és un premi competitiu, sinó un reconeixement a un treball ben fet que porta el cine un pas més enllà del simple entreteniment.

    Pujar