29 de novembre de 2020 29/11/20

Triomf socialista a les eleccions generals

Triomf socialista a les eleccions generals - (foto 1)
  • Els socialistes necessitaran pactar per a aconseguir majoria en el Congrés

  • El PP pateix una caiguda històrica

MÉS FOTOS
Triomf socialista a les eleccions generals - (foto 2)

El Partit Socialista Obrer Espanyol ha guanyat les eleccions generals d'aquest 28 d'abril. Una clara victòria amb 123 escons i un 28, 69% dels vots encara que molt lluny de la majoria absoluta pel que es veurà obligat a pactar. Molt per darrere se situa el Partit Popular que, amb 66 escons i un 16,69% dels vots, pateix la major caiguda en la seua història.

En tercer lloc queda Ciutadans, amb 57 escons i un 15.85%, Unides Podem amb 42 escons (14.31%) i Vox entra en el Congrés com a cinquena força amb el 10.26% dels vots i 24 escons. ERC, la sisena força amb 15 escons i un 3,9% dels vots, seguit per JxCat amb 7 escons (1,91%), Bildu amb quatre escons i un 1% de suports. Compromís aconseguiria un escó, amb un 0,66% dels vots.

Amb aquests resultats, se li complica el formar govern al PSOE, ja que no aconseguiria la majoria absoluta amb Unides Podem i hauria de pactar amb ERC o amb la resta de forces progressistes i nacionalistes: sumant PSOE, Unides Podem i ERC s'aconsegueixen els 181 escons, per damunt de la majoria absoluta situada en els 176 escons.

Però si no vol formar govern amb els independentistes catalans i bascos, podria sumar amb Unides Podemos, PNB, Compromís, Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), i Coalició Canària, fins a aconseguir el total de 175 vots. Sumant PSOE i Ciutadans, també estarien per damunt de la majoria absoluta fins als 180 diputats.

En la Comunitat Valenciana s'han repartit 10 escons al PSPV-PSOE, set escons al PP, sis escons a Ciutadans, cinc a Unides Podemos, tres a Vox i un a Compromís.

Pujar