elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El primer gran temporal de la tardor arribarà per al pont de Tots Sants

El primer gran temporal de la tardor arribarà per al pont de Tots Sants
  • S'esperen pluges generalitzades amb acumulats de més de 100 l/m2 durant la segona meitat de la setmana

Pensant en el Pont de Tots Sants? Ull al temps perquè s'esperen pluges generalitzades amb acumulats de més de 100 l/m2 durant la segona meitat de la setmana. Segons la previsió de Meteored, s'espera que a partir del dijous arribe el primer gran temporal de la tardor.

El mes d'octubre està sent estable i sec a gairebé tot Espanya, però aquest escenari sembla que canviarà de manera radical, tal com afirma Samuel Biener, expert de Meteored.  A partir de dimecres arriba la inestabilitat, ja que arribarà a la Península un riu atmosfèric d'humitat.

La jornada de dijous serà de transició, amb presència de pluges matinals al vessant mediterrani que podrien ser intenses al litoral de Catalunya, Balears i l'entorn del cap de la Nau. Ja durant la tarda, apareixerà un primer front molt actiu pel nord-oest de la península que causarà precipitacions de caràcter fort en zones de Galícia.

Divendres guanyarà intensitat el vent de component sud-oest, els coneguts ábregos, i les pluges guanyaran terreny per la meitat occidental i el centre peninsular, estenent d'oest a est. Començaran per l'oest de Castella i Lleó i Extremadura, i descarregar de forma persistent. Després, amb el pas del dia, s'estendran a les províncies occidentals d'Andalusia, on podrien ser forts, Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa i a la serralada Cantàbrica. A Galícia persistiran.

Un pont plujós

Per al pont de Tots Sants comptarem amb una situació molt inestable. Dissabte els ábregos refermaran i es produiran pluges generals a l'interior i l'oest peninsular. A la fi de el dia aquestes pluges arribaran a Pirineu, Balears i nord-est peninsular. Aquestes precipitacions seran intenses i persistents en punts orientats a el vent de sud o sud-oest, com la cara meridional de sistema Central o el sud d'Andalusia.

Diumenge la situació es repetirà, generalitzant les pluges pel nord-est peninsular, i en el dia de Tots Sants el vent podria començar a rolar a nord-oest, amb un descens de les temperatures i pluges ja restringides a les Bètiques, vessant cantàbric, Balears , Catalunya i Pirineus, on baixaria la cota de neu.

Els acumulats de pluja podrien superar els 200 l/m2 en algunes zones del sistema Central, i superar els els 100 l/m2 a Sierra Morena, Muntanyes de Toledo i en l'entorn de les Rias Baixas si es compleixen les previsions de el model de referència a Meteored.

Pujar