elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Preocupació entre els citricultores valencians per la 'falsa arna' detectada a Israel

Preocupació entre els citricultores valencians per la 'falsa arna' detectada a Israel
  • Demanen que la Unió Europea amplie el tractament en fred a les mandarines i aranges

El Comité de Gestió de Cítrics (CGC), l'associació que aglutina als exportadors privats espanyols de cítrics, ja va reclamar al setembre a la Comissió Europea (CE) una investigació sobre l'abast dels incompliments registrats quant a l'aplicació del tractament de fred contra la ‘Falsa arna’ en les importacions europees de taronges de Sud-àfrica. Ara, segons les dades de Europhyt del mes de febrer, s'ha detectat la presència d'aquesta mateixa plaga, de la T. leucotreta, en mandarines d'Israel. Tot això ratifica el que aquesta associació ha vingut insistint: que per a evitar el risc d'entrada d'aquest patogen de quarantena, el cold treatment requereix el monitoratge de la temperatura de la part central de la fruita (de la polpa) a través de, almenys, tres sondes, i és indispensable que s'aconseguisca, en tot el producte, la temperatura programada durant el temps de tractament especificat; que ha d'imposar-se a les importacions de tots els països que tenen declarada aquesta plaga –a Sud-àfrica però també a Israel- i a tots els cítrics que poden allotjar-la, no sols a la taronja –com va decidir la UE- sinó també a les mandarines així com a les aranges.

Al novembre, en el transcurs d'una visita a València de responsables de la CE, el CGC –en representació de Intercitrus- ja va exposar i va mostrar proves evidents de com Sud-àfrica havia evitat complir el publicat en el DOUE al juny de 2022. Efectivament, les autoritats sud-africanes van expedir certificats fitosanitaris el compliment dels quals després no es va verificar en destinació, en els ports europeus per part dels inspectors dels Estats membre. El tractament de fred realitzat no va ser tal perquè no es va ajustar a la normativa internacional a la qual es referia el reglament comunitari i la temperatura exigida no es va aplicar sobre la polpa del fruit, ni es va monitorar amb les tres sondes especificades. Amb tal manera de conducta es van abaratir els costos dels enviaments a la UE, es va facilitar la logística dels contenidors però no es va actuar amb eficàcia contra la plaga. Tal irregularitat ajuda a entendre que a l'octubre, de fet, es detectara ‘Falsa arna’ en una partida de taronges sud-africanes revisades en un port europeu que, com les altres, portava el citat certificat.

Per raons que escapen al CGC -malgrat tractar-se del mateix patogen i malgrat l'assenyalat en un informe exprés per la EFSA (l'Agència Europea de Seguretat Alimentària)- la CE va aplicar un criteri diferent en el cas d'Israel i va confiar en un ‘enfocament de sistemes’ alternatiu per a no imposar als seus cítrics el mateix tractament de fred que exigia a les taronges de Sud-àfrica (així com a altres països africans). El major risc de transmissió en el cas del país hebreu, donada la seua producció i exportació aclaparantment majoritària, es donava amb les mandarines. I així ha sigut com, en el segon mes àlgid de la seua campanya d'exportacions a la UE –al febrer i com en anys anteriors- s'ha trobat la temuda plaga en una partida de mandarines tardanes. La importància d'estendre un tractament de fred eficaç i ‘real’ a totes les taronges, mandarines i les aranges procedents de països on el patogen siga present s'antulla crucial donats els volums d'importacions d'un i un altre país: de gener a desembre de 2022 Israel va ser el tercer major proveïdor tercer de mandarines, amb exportacions que van ascendir a 59.875 t. i una quota sobre el conjunt del 14,8%; en el mateix període i per a aquest cítric, Sud-àfrica va ser líder per davant del Marroc, va sumar 125.202 t i va aconseguir una quota del 30,9%. Sud-àfrica també va ser en 2022 el primer proveïdor tercer destacat de taronges, amb 383.042 t, una quota del 43,6% molt per damunt del segon, Egipte (219.928 t).

El CGC reitera, en coincidència amb el manifestat en el seu moment pel mateix ministre d'Agricultura, Luis Planas, que la denúncia presentada per Sud-àfrica davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC) contra la UE per l'aplicació del cold treatment a les seues taronges no té cap recorregut. El país austral, a causa d'aquesta mateixa plaga i només per a aquesta campanya, està obligat a aplicar aquest tractament (un molt més dur, de fet) en les seues exportacions de cítrics a 20 països, inclòs EUA, la Xina, el Japó, L'Índia, Korea del Sud…. Contra cap d'ells Sud-àfrica ha obert un panell.

Pujar