1 de desembre de 2020 1/12/20

La Policia Nacional recomana desconfiar de les “gangues” en lloguers vacacionals

La Policia Nacional recomana desconfiar de les “gangues” en lloguers vacacionals - (foto 1)
  • Almenys 100 persones han patit aquest frau, xifra que podria incrementar ja que molts afectats es donaran compte en arribar al destí

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una xarxa d'estafadors que operava a tot Espanya i que suposadament haurien obtingut uns 250.000 € valent-se d'anuncis falsos de lloguers de vacances. Han estat detingudes cinc persones a Alacant per delictes d'integració en grup criminal, estafa i usurpació d'estat civil. Captaven les seues víctimes mitjançant anuncis en webs de lloguers immobiliaris que resultaven ser falses. Obtenien els seus beneficis del cobrament de quantitats en concepte de reserva, així com de donar d'alta targetes bancàries prepagament fent ús de la documentació que també sol·licitaven per suplantar les identitats dels perjudicats.

Les investigacions es van iniciar gràcies a la constatació de l'existència de diverses denúncies rebudes en comissaries de Policia Nacional de tot Espanya que, tot i la dispersió geogràfica, presentaven indicis d'estar relacionades amb un mateix origen delictiu.

Modus operandi estructurat en diferents fases

Després de l'anàlisi de les dades recopilades, es va determinar que el modus operandi consistia, en una primera fase, en la publicació d'ofertes d'arrendament d'habitatges turístiques en pàgines web especialitzades a preus molt atractius. Tot seguit, i un cop captada l'atenció dels usuaris de les pàgines, procedien a la fase de contacte amb la víctima, moment en què a més de sol·licitar una còpia del seu Document Nacional d'Identitat, a l'objecte d'emplenar un suposat contracte de arrendament, s'establia un acord sobre el mètode de pagament anticipat de la reserva de l'immoble, quantitat que finalment era estafada.

Així mateix, i un cop lliurada una còpia dels documents d'identitat, els delinqüents els empraven per contractar productes financers usurpant la identitat de les víctimes, i així disposar d'un mitjà on rebre els diners procedents de noves estafes sense haver de fer ús dels seus veritables noms.

Doble victimització dels perjudicats

Els que queien en aquest engany no només patien un perjudici econòmic sinó que, ja que l'oferta de vacances era falsa, es generava una situació especialment gravosa per a les víctimes, que acabaven acudint a el supòsit lloc de vacances reservat on finalment s'adonaven que havien estat estafats.

A més, els detinguts sol·licitaven que li foren ingressats els fons defraudats en targetes bancàries prepagament a nom d'altres afectats. Aquestes targetes resultaven idònies per als delinqüents en la mesura que reporten diversos avantatges. Al poder sol·licitar-les en línia s'evitaven la personació dels titulars per formalitzar la seua contractació, dificultant la comprovació de la veracitat de la seva identitat. La documentació del suposat titular havia de ser enviada en format digital, circumstància aprofitada pels estafadors per vincular les targetes prepagament a les filiacions dels afectats pels fraus, els qui patien una doble victimització, derivada tant del perjudici patrimonial com de l'ús de la suplantació de la seua identitat.

Extreien diners amb targetes bancàries a nom dels ofesos

Les targetes eren lliurades a les adreces de correus aportades pels integrants d'aquest grup criminal o als col·laboradors dels mateixos, per immediatament després ser utilitzades per l'entramat per retirar diners en efectiu a través de caixers automàtics.

Fins al moment s'ha acreditat documentalment un benefici aproximat de 250.000 €, directament obtinguts amb aquesta modalitat delictiva, de la qual s'han detectat al voltant de 100 víctimes. No obstant això, s'estima que aquesta quantitat puga augmentar a causa de que s'està examinant el material informàtic confiscat. L'operació ha culminat amb la detenció de 5 persones a Alacant, possibilitant el desmantellament de l'entramat criminal.

Consells preventius

Davant l'arribada de l'estiu, la Policia Nacional reforça el ciberpatrullaje a la xarxa per detectar ofertes estiuenques d'habitatges que, realment, són estafes. Els agents especialitzats de la Unitat Central de Ciberdelinqüència, d'acord a les recomanacions de l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) i de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), ofereixen una sèrie de recomanacions claus a tenir en compte per intentar evitar aquest tipus de frau:

- Posar especial atenció en les ofertes massa atractives i amb preus molt inferiors als habituals. Els delinqüents busquen atraure les víctimes amb ofertes suculentes i difícils d'obviar.

- Comprovar les dates de publicació dels anuncis i la durada dels mateixos, ja que solen ser canviats freqüentment. No deixar-se portar per la primera impressió i oferta, sense consultar tots els detalls de la mateixa.

- La redacció dels anuncis i les descripcions solen ser deficients, tenint nombroses faltes d'ortografia o estan mal redactats, solent estar realitzats amb pressa.

- Posar cura en els pagaments a la bestreta, comprovant l'autenticitat de l'pagament en hotels.

- Observar que l'excessiva complicació de les transaccions, com canvis de comptes bancaris, canvis de correus electrònics, telèfons des d'on es posen en contacte o fins i tot des nombres ocults, dificultats en la posada en contacte directa, solen indicar que són mesures adoptades pels delinqüents per evitar la seva localització i poden estar darrere de l'intent d'estafa.

- Comprovar l'autenticitat del denunciant i de l'existència del propi immoble. Exigir dades fiables sobre la filiació i sobre la ubicació del mateix. Cal tenir en compte que aquestes dades haurien d'anar en el contracte que s'ha de realitzar.

- Prendre les corresponents mesures de seguretat a l'hora de la utilització de mètodes de pagament fiables. Mai facilitar les dades financeres o de targetes bancàries.

- Desconfieu d'incoherències entre l'idioma dels propietaris o clients, les seues nacionalitats, zones de residència, prefixos de telèfon, etc.

- Utilitzar el comparador d'imatges de què disposen els principals motors de cerca d'Internet, i comprovar si les imatges corresponen amb diferents lloguers ubicats en diferents zones geogràfiques.

- Finalment, en totes les gestions utilitzar el sentit comú sol ser l'arma més eficaç per lluitar contra el frau i evitar que aquest es produixca: si alguna cosa és gratis o molt atractiu, és molt probable que el producte siguem nosaltres mateixos.

En el cas de tenir sospites que hem estat víctimes d'aquest tipus d'estafes, s'ha de denunciar la falsa oferta als responsables de les plataformes on s'insereixen, a través dels serveis de reclamació que solen ser habilitats. És molt interessant que es recopilen i documenten totes les evidències o proves que puguie sobre l'estafa, i totes aquelles dades sobre l'anunciant i / o defraudador, per posar-ho en coneixement de les autoritats pertinents mitjançant la corresponent denúncia davant la Policia Nacional.

En cas de tenir coneixement d'alguna activitat delictiva, com la inserció d'aquest tipus d'anuncis fraudulents, encara que no hagi estat víctima, es poden posar en coneixement dels fets a través de la pàgina web www.policia.es -en l'apartat de Participació Ciutadana-, mitjançant l'enviament d'un formulari sobre Delictes Informàtics que es troba ubicada a la mateixa.

Pujar