21 de gener de 2021 21/1/21

Podemos recolza les reivindicacions de la plataforma ecologista 'Frenem la contaminació' en el Parlament Europeu

Podemos recolza les reivindicacions de la plataforma ecologista 'Frenem la contaminació' en el Parlament Europeu - (foto 1)

  Podemos ha sol·licitat que, com demana l'associació veïnal, s'instal·len aparells de mesurament adequats en el polígon industrial El Serrallo, al Grau de Casteló, s'analitze la qualitat de l'aire en la zona i es facilite tota la informació a la ciutadania

  L'eurodiputada Idoia Villanueva ha donat suport a aquest dilluns les reivindicacions de la plataforma ecologista 'Frenem la contaminació' davant la Comissió de Peticions del Parlament Europeu. Fa un any, l'associació es va dirigir a l'Eurocambra per a denunciar el possible incompliment de directives relacionades amb la defensa del medi ambient i la salut de la ciutadania per les emissions a l'atmosfera del polígon industrial El Serrallo (Grau de Castelló).

  La plataforma veïnal va demanar al Parlament que instara a les autoritats autonòmiques i locals a controlar l'activitat de les indústries petroquímiques i energètiques del complex, i a analitzar els seus efectes mediambientals al Grau de Castelló i Almassora amb un estudi independent de la qualitat de l'aire. Davant la falta d'avanços, les representants de la plataforma Eva Ramírez, Inés Turpín i Eva Forés van tornar aquest dilluns a la Comissió de Peticions després de mantindre una reunió amb Villanueva.

  En la seua intervenció, l'eurodiputada ha secundat les seues demandes: "És labor d'aquest Parlament Europeu continuar posant el focus i demanar responsabilitats i resolució a les administracions locals", ha assenyalat. Per a això, ha demanat que l'Eurocambra "mitjance i es dirigisca a les administracions locals i territorials sol·licitant que faciliten a la ciutadania tota la informació necessària, i que s'instal·len aparells de mesurament adequats en els llocs oportuns, ampliant els elements contaminants a controlar (en concret, amb mesuradors BTX de benzé, tolueno i xileno)".

  Es tracta d'un problema global: segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any moren set milions de persones a causa de la contaminació de l'aire, va recordar Villanueva. La Comissió ha mantingut oberta la petició i ha anunciat que demanarà informació actualitzada al Ministeri de Transició Ecològica i a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana per a donar seguiment a aquesta denúncia de la societat civil.

  Cal recordar que ja en 2018, la llavors eurodiputada Marina Albiol va enviar una pregunta escrita a la Comissió Europea per a alertar sobre la contaminació provocada pel polígon, el més gran del País Valencià i un dels més importants del Mediterrani.

  Pujar