elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Podem reclama una consulta ciutadana sobre el CETA

    El diputat del grup parlamentari Podemos-Podem, Daniel Geffner, reclama en una moció presentada en Les Corts Valencianes una consulta ciutadana sobre el CETA, (Acord Econòmic i Comercial Global) i insta al Govern d'Espanya a sol·licitar un dictamen del Tribunal Constitucional sobre la seua compatibilitat amb la Constitució Espanyola.

    Geffner, després d'una interpel·lació realitzada aquesta setmana en Les Corts Valencianes al conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha presentat una moció en la qual s'insta així mateix a realitzar una anàlisi detallada, via estudis d'impacte, de les repercussions en els diferents sectors de l'economia i de la societat valenciana d'aquest acord, de forma prèvia a la possible ratificació del citat tractat per les Corts Generals.

    Així mateix, planteja la convocatòria d'una consulta a la ciutadania perquè, com s'ha fet en altres ocasions, tant a Espanya com en altres estats membres de la UE en qüestions trascendentes, com el Tractat de Maastricht o la Constitució Europea, expresse la seua voluntat democràtica després d'habilitar-se una campanya informativa prèvia.

    En la moció, Geffner també insta a la Generalitat al fet que faça públic l'informe del grup de treball que ha constituït el president Ximo Puig, anunciat en la sessió de Les Corts del 21 de setembre de 2016, sobre les conseqüències que tindria l'aplicació del CETA en els diferents sectors de l'economia i la societat valenciana

    El parlamentari ha advertit que aquests tractats transnacionals “poden suposar el col·lapse de sectors tradicionals com l'agricultura o l'artesania valenciana, per competència desigual respecte a la nostra xicoteta i mitja empresa i a autònoms que formen part del nostre teixit productiu”.

    El diputat ha recordat que la producció normativa present o futura sobre qüestions tan importants per a la Comunitat Valenciana com el control del fracking, el control de preus i accés als medicaments, la protecció de treballadors i consumidors o la seguretat alimentària, poden ser qüestionades per empreses transnacionals estrangeres a través d'aquest mecanisme.

    També ha indicat que el passat 15 de febrer el Parlament Europeu va ratificar el CETA i va obrir el procés de ratificacions en els diferents Estats Membres i que a Espanya, el Govern del PP va remetre a les Corts Generals el projecte de llei el 27 de març. En aquest sentit, ha criticat que “Rajoy intenta accelerar el procés, obviant l'estudi de les seues implicacions i demostrant una vegada més la seua subordinació a l'IBEX 35 i a Merkel, del que malda per ser l'alumne privilegiat”.

    Així mateix, ha explicat que el grup parlamentari Units Podem – En Comú Podem – En Marea ha sol·licitat a la Mesa del Congrés dels Diputats un debat sobre la inconstitucionalitat d'aquest controvertit tractat i ha recordat que al setembre de 2016, Les Corts Valencianes van aprovar a iniciativa de Podem una proposició no de llei en la qual s'instava al Govern d'Espanya a no autoritzar la signatura o ratificació de l'acord sense realitzar un informe detallat que avalue les seues repercussions a la Comunitat Valenciana. En contra solament van votar Partit Popular i Ciutadans.

    La iniciativa arreplegava igualment que el grup de treball que la Generalitat va constituir per a valorar l'impacte del TTIP en la nostra comunitat estenguera el seu treball al CETA. En aquest sentit, Podem ha recordat que en una sessió de control al president de la Generalitat, Ximo Puig, de maig de 2016 aquest grup parlamentari li va preguntar per aquesta qüestió i el responsable de l'executiu autonòmic va anunciar la creació d'un grup de treball permanent en les universitats valencianes amb l'objecte d'avaluar el tractat i les seues conseqüències.

    Pujar