elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Podem reclama acabar amb la bretxa salarial entre homes i dones

    La diputada del grup parlamentari de Podem Cristina Cabedo ha presentat una proposició no de llei en Les Corts Valencianes per a acabar amb la bretxa salarial entre dones i homes sota la implementació del concepte d'igual retribució per treball d'igual valor.

    En la PNL, la parlamentària insta al Consell al fet que impulse la transparència en la informació que han de donar les empreses sobre el sou dels seus empleats i empleades, havent de publicar, respectant sempre la Llei de Protecció de Dades, les retribucions completes, és a dir, el salari base i tot tipus de complements, de dones i homes de cada lloc.

    Podem també vol que es garantisca que les empleades i emprats puguen sol·licitar informació sobre els nivells salarials, desglossats per sexe i incloent no solament el salari sinó també els complements o pagaments en espècie, per a les categories de treballadors/as que realitzen el mateix treball o un altre d'igual valor.

    Una altra reclamació és la implementació de mecanismes de control per a evitar clàusules discriminatòries per raó de sexe en els convenis col·lectius, especialment les discriminacions indirectes i per a millorar, en les estadístiques desagregades per sexe sobre l'ocupació, major transparència salarial a través dels corresponents indicadors i assegurant que quede inclòs el treball domèstic i de cures.

    Paral·lelament, Podem insta al Govern estatal a destinar recursos en Inspecció del Treball i Seguretat Social per a detectar i sancionar discriminacions directes i indirectes salarials per raó de sexe i a equiparar els permisos de paternitat i maternitat, sent a més intransferibles i 100% remunerats, amb el respectiu calendari d'implementació.

    Cabedo ha recordat que la bretxa salarial existent a Espanya està situada entre el 17% i el 24% en funció de la font i el mètode de càlcul, però en el País Valencià la bretxa salarial se situa en percentatges superiors a la mitjana estatal, aconseguint un 30,3%, la qual cosa és significatiu lloc que, segons l'últim informe de Comissions Obreres sobre bretxa salarial, la mateixa ha disminuït 1 punt en l'últim any, en el conjunt de l'Estat, mentre que en el País Valencià s'ha incrementat en 2 punts més.

    La diputada ha advertit que «la bretxa salarial és un dels indicadors que mesuren les desigualtats laborals entre homes i dones, i és especialment revelador per la importància que té el salari en tots els aspectes de la nostra vida. No hi ha excusa perquè les condicions laborals de les dones i els homes diferisquen, ja no solament en el salari base, sinó també en tot tipus de complements al mateix, així com en les altres condicions de treball i els usos del temps».

    Pujar