elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Podem-EU pregunta a Agricultura perquè no s’ha resolt el conflicte de la pinyolà després de l’acord aprovat en 2016 en les Corts

Podem-EU pregunta a Agricultura perquè no s’ha resolt el conflicte de la pinyolà després de l’acord aprovat en 2016 en les Corts
  • El Grup Parlamentari recorda que en 2016 es van acordar mesures per acabar amb la prohibició de l’establiment de ruscs durant la floració en tot el territori citrícola de la Comunitat Valenciana

El Grup Parlamentari Unides Podem-Esquerra Unida pregunta a la Conselleria d’Agricultura perquè no s’ha resolt el conflicte de la pinyolà després de l’acord aprovat per unanimitat en 2016 en les Corts Valencianes a iniciativa de l’aleshores Grup Parlamentari Podem, incorporant esmenes dels Grups Parlamentaris Ciudadanos, Socialista i Popular.

La diputada Beatriu Gascó ha registrat unes preguntes escrites al Consell en les que demana a la Conselleria d’Agricultura perquè no s’ha complit encara amb el mandat que les Corts Valencianes van donar per unanimitat en juny de 2016 a la Conselleria d'Agricultura perquè s'escolte, no sols a un sector tan important a nivell econòmic com és el de la citricultura, sinó també als apicultors, que són responsables del manteniment d'un ramat essencial per a la conservació de la biodiversitat com són les abelles.

Gascó assegura que "la Conselleria d'Agricultura té encara l'oportunitat de gestionar el conflicte entre citricultors i apicultors de manera que ningú perda, i això es pot fer aclarint on estan presents les varietats de pol·linització creuada i així gestionar l'assentament de ruscos en funció d'eixes varietats exclusivament, però no de tot el sector citrícola en general, atés que les abelles tenen un efecte ultra beneficiós en la resta de cítrics i per descomptat en el conjunt de plantes, tant cultivades com silvestres, i són essencials per a la conservació de la biodiversitat".

Amb aquesta finalitat es va sol·licitar en 2016 la publicació del mapa agronòmic, i per això s'ha aprovat en successius exercicis el pressupost per a dur-lo a terme. Segons Gascó “no té cap sentit continuar prohibint la presència de ruscos en un territori tan ampli com el citrícola de tota la Comunitat Valenciana quan en la major part no hi ha presència de varietats que provoquen la pinyolà”.

La diputada Beatriu Gascó formula així un total de 13 preguntes per saber

1. Perquè no s’ha actualitzat encara el mapa varietal de mandariners que produeixen pol·linització encreuada, mitjançant l’elaboració de mapes agronòmics comarcals?
2. Quines mesures de suport per a la reconversió dels camps de varietats híbrides que provoquen la pinyolà a varietats estèrils creades per investigadors de l’IVIA i ja registrades han estat establides per a reduir la normativa que obliga a l’allunyament dels ruscs?
3. Quines normes reguladores de la implantació de varietats que provoquen danys en les varietats ja existents en les explotacions veïnes i facilitadores de la substitució de les ja existents han estat incloses?
4. De quina manera el PDR de la Comunitat Valenciana ha col·laborat en el desenvolupament del sector apícola i ha permès una reconversió del sector citrícola de manera global?
5. Quina ha sigut l’oferta de programes formatius específics per a la professionalització del sector apícola?
6. Quines són les investigacions en temes lligats a la lluita contra les principals patologies de les abelles, com també sobre les conseqüències de l’ús de productes fitosanitaris en la salut i en el medi ambient dutes a terme des que es va aprovar la moció sub-següent?
7. S’ha defensat l’espècie autòctona Apis mellifera iberiensis mitjançant un pla integral de protecció que incloga estudiar-ne la incorporació al catàleg nacional d’espècies protegides i altres normatives semblants i la posada en marxa de mecanismes d’alerta i control d’espècies invasores com ara la Vespa velutina o l’escarabat del rusc (Aethina tumida) i especialment de la introducció d’altres races d’abelles foranes en les explotacions apícoles?
8. Quantes vegades s’ha convocat la mesa apícola? S’han tractat els problemes de les abelles a la Comunitat Valenciana?
9. S’han elaborat els plans per al control efectiu de l’ús d’insecticides i el pla per a combatre la Varroa i la Noosi?
10. Quins plans de formació dels tècnics en la normativa europea han estat desenvolupats?
11. Quantes sancions s’han establert per a perseguir la venda il·legal de productes fitosanitaris?
12. Quins mecanismes s’han engegat per a controlar la comercialització de productes fitosanitaris, tant de punts de distribució com de plataformes informàtiques?
13. Compta la Conselleria amb algun pla per a acabar amb l’aplicació de pesticides en època de floració, o almenys en les hores de trescament dels pol·linitzadors?

 

Pujar