elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Podem esmena la llei electoral perquè les llestes cremallera permeten que puga haver-hi dues dones consecutives

    El grup parlamentari de Podem ha esmenat la llei electoral per a establir un sistema de cremallera gruixuda a favor de les candidates, de manera que s'òbriga la possibilitat al fet que puga haver-hi dues dones en la llista en llocs successius.

    Amb aquesta esmena Podem pretén combatre els sostres de cristall i contrarestar els efectes que els mateixos tenen en la presència final de dones en els parlaments.

    Segons la diputada de Podem Cristina Cabedo, «establir polítiques d'igualtat no és confeccionar el mateix paraigua legal per a uns que per a unes altres, mentre que no gaudeixen de les mateixes possibilitats en l'accés. És analitzar si existeixen les mateixes possibilitats en unes i uns altres, i després, arbitrar els millors mecanismes perquè el resultat final siga el desitjat: en aquest cas, la presència igualitària en nombre de dones en el Parlament».

    La Llei proposa el sistema de llestes cremallera però des de Podem consideren que aquest model «no és suficient perquè no té en compte que ja que en els llocs d'eixida segueix existint una gran majoria d'homes en relació amb les dones; és necessari corregir açò per a acabar amb els sostres de cristall».

    La proposta de Podem, basada en la Llei Electoral Basca, garanteix que en els trams de dos noms en les llestes haja de haver, almenys, un 50% de dones. «Aquesta mesura permet que es puga seguir funcionant amb una llesta cremallera en sentit estricte, però, al mateix temps, no impedeix que puguen haver-hi dues dones seguides en aquest tram ja que s'especifica amb “almenys” un 50% de dones», ha explicat Cabedo.

    D'altra banda, Cabedo ha esmentat diversos aspectes del projecte de llei que suposen avanços molt rellevants respecte a la llei electoral actual, com el mailing unificat mitjançant el qual la Generalitat, sota supervisió de la Junta Electoral Valenciana, realitze l'enviament directe, personal i conjunt de totes les paperetes i sobres electorals de totes les candidatures amb representació en Les Corts o aquelles que hagen obtingut almenys el 3% dels vots vàlids en altres eleccions celebrades en el mateix àmbit territorial. Açò pot generar un estalvi d'entre 5 i 6 milions d'euros.

    També ha destacat les reformes respecte a la regulació del vot exterior en introduir la possibilitat que les paperetes puguen ser descarregades pels electors o electores i impreses en paper blanc comú de manera que puguen ser utilitzats amb total validesa i garantia com a papereta oficial de votació, de manera que no és necessari esperar al fet que les diferents paperetes arriben al servei de correus corresponent.

    BARRERA ELECTORAL

    Així mateix, Cabedo ha destacat la importància d'escometre la baixada de la barrera electoral del 5% al 3% ja que la Comunitat Valenciana és la que té actualment més alta té la seua barrera electoral en relació amb la resta de territoris de l'Estat.

    Aquesta reforma permet equiparar-nos a la resta amb una barrera electoral que permet a formacions amb més de 70 mil vots aconseguir una representació parlamentària. Amb la barrera del 5% formacions amb més de 100 mil vots es queden sense estar representades en les institucions.

    La diputada ha lamentat que Ciudadanos s'haja despenjat d'aquest extrem, «a pesar que aquesta reforma ens supose tenir la llei electoral més avançada a nivell autonòmic en dret comparat, les possibilitats que tiren endavant són escasses per la deriva del suport de ciutadans en funció dels resultats que els atorguen les enquestes caldria recordar-los que una barrera electoral del 3% va ser el que va possibilitar la seua entrada en la política de les Institucions, a través del Parlament català; no té sentit que ara s'oposen a aqueixa barrera, llevat que siga perquè ja no necessiten d'ella en creure's els resultats que els donen les enquestes, i pretenguen, a més, no donar-los les mateixes possibilitats a altres formacions contra els qui puguen competir».

    Així mateix, ha recordat que «la reforma de la llei Electoral estava contemplada dins del Programa Electoral de Ciutadans; és una autèntica llàstima que aquesta formació supose un fre a la renovació democràtica en el País Valencià, primer per incomplir alguna cosa que directament han promès i plasmat en el seu programa electoral i segon, per no permetre situar-nos com a avantguarda democràtica amb una llei electoral més justa, més propera a la societat del segle XI i més proporcional».

    Pujar