elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Podem demana explicacions al Govern per la importació de cítrics de Sudàfrica

  • La diputada Rosana Pastor ha sol·licitat les compareixences de la Ministra d'Agricultura i de representants de la Unió de Llauradors i Ramaders

La diputada valenciana Rosana Pastor del Grup Parlamentari Confederal d'Units Podem - En Comú Podem - En Marea, ha demanat la compareixença de la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, perquè explique davant la Comissió d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient els efectes del conveni subscrit entre la Unió Europea i els Estats de l'Acord d'Associació Econòmica (AAE) i de la Comunitat per al Desenvolupament de l'Àfrica Meridional (SADC) així com impacte que es calcula en el sector agrari i en concret en el sector valencià dels cítrics.

La parlamentària reclama al Ministeri un informe de la situació en què es troben les negociacions i els estudis d'impacte i que la ministra García Tejerina aclarisca les mesures que està proposant el Govern en defensa de la producció nacional de cítrics. Així mateix sol·licita que davant la Comissió compadisquen Joan Manuel Mesado i Ramón Mampel, Secretari Tècnic i el President de la Unió de Llauradors i Ramaders, respectivament.

La diputada assenyala que "el 14 de setembre el Parlament Europeu va donar llum verda a una proposta de la Comissió Europea per a modificar el règim d'importació de cítrics de Sud-àfrica en el marc de l'Acord Econòmic de la Unió Europea amb la comunitat de països d'Àfrica del Sud, signat el 10 de juny de 2016. Mancant la ratificació del Consell de Ministres de la Unió Europea i dels Governs africans, l'acord posa en perill directament el sector de producció de cítrics de la Comunitat Valenciana i suposa una pèrdua potencial calculada de 124 milions d'euros segons l'informe elaborat per la Unió de Llauradors i Ramaders".

Rosana Pastor adverteix que "fins ara, el període d'importació de cítrics a la Unió Europea era des de l'1 de juny fins al 15 de setembre de de cada any. Amb la revisió que preveu el nou Acord d'Associació Econòmica, s'allarga el període d'importació fins al 30 de novembre, coincidint amb l'inici la campanya de producció local. A més l'entrada de cítrics fins a esta data, significarà la presència de grans volums de producte almenys fins el 15 de desembre. A més, l'Acord implica un desmantellament progressiu dels aranzels fins a arribar a l'aranzel 0 l'any 2025".

La diputada manifesta que "a açò se sumen els problemes que suposa la importació de taronges sense control, pel perill de contagi de la plaga anomenada black-espot. Les normes europees de sanitat vegetal preveuen que si es detecten més de 14 casos d'esta plaga en taronja importada des de Sud-àfrica, les fronteres han de tancar-se. Durant l'any 2015 el nombre de deteccions ha sigut molt superior i, a causa de la pressió dels importadors, les taronges africanes han seguit entrant". I afig que "ara la decisió del Parlament Europeu ha de ser ratificada pels estats africans, mentre que solament necessita la ratificació del Parlament Europeu ja realitzada i del Consell de la UE".

Pastor s'ha mostrat convençuda que "aquest tipus d'acords comercials no beneficien als xicotets i mitjans productors africans, sinó a les grans multinacionals i cadenes de distribució. Per contra, la seua possible implementació afectaria molt negativament a la producció espanyola, perjudicant als nostres productors i productores, en un cultiu amb fort arrelament social i econòmic".

Conscient de la gravetat de l'impacte de l'acord en un sector agrari clau en la Comunitat Valenciana, Rosana Pastor també ha formulat una sèrie de preguntes al govern de Mariano Rajoy:

-Quin ha sigut el procés de negociacions i si en aquest procés s'ha mantingut interlocució amb les organitzacions representants dels sectors productius afectats?

-Quina ha sigut la postura que ha defensat del Govern d'Espanya?

-Quins estudis d'impacte ha realitzat el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient sobre els sectors productius, i especialment sobre el sector dels cítrics?

-Quines mesures alternatives s'han plantejat el Govern i el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient para de protegir al sector citrícola espanyol?

-Té previst el Govern sol·licitar a la Comissió Europea mesures que eviten la pertorbació dels mercats a causa de l'entrada d'aquests productes?

-Per a evitar la introducció de plagues de quarentena procedents de Sud-àfrica ha disposat el Govern d'Espanya habilitar nous controls, en els Punts d'Inspecció Fitosanitària espanyols per a avaluar la idoneïtat de la fruita procedent de Sud-àfrica?

-En cas de infestación de la citricultura espanyola té previst aquest Govern, un pla de reconversió del sector afectat i de les corresponents compensacions als afectats?

Rosana Pastor és Secretària Segona de la Comissió d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient del Congrés dels Diputats.

 

Pujar