22 de gener de 2021 22/1/21

Podem es congratula del reconeixement de les malalties professionals més habituals de les 'kellys'

  Podem s'ha congratulat avui perquè la Mesa de l'Ocupació de Qualitat en l'Hostaleria, aprovava el dijous el reconeixement com a malalties professionals de les cambreres de pis les dolències relacionades amb determinats moviments propis del seu Treball i ha reclamat que aquesta consideració s'estenga a altres col·lectius, com les aparadors del calçat.

  El diputat Jordi Alamán ha destacat que des de Podem «vam mostrar nostra plena satisfacció per aquest pas en el reconeixement d'aquestes malalties que diàriament contrauen i arrosseguen les kellys en cada ciutat del nostre territori. No obstant açò, est és solament el reconeixement d'un símptoma l'origen del qual està en la immensa càrrega laboral que suporten moltes dones, on arriben en les més de les vegades a realitzar 25 habitacions diàries».

  A més, ha indicat, «existeix certa proporció entre l'augment de càrrega laboral que han patit durant la crisi amb els beneficis que les empreses del sector estan aconseguint, la qual cosa ens posa en alerta que el problema no es resol amb el simple reconeixement. Per açò creiem que han de donar-se més passos: més inspeccions i més control en aquest sector, sobretot en els seus punts cecs».

  No obstant açò, Alamán ha indicat que «aquest avanç en matèria de salut laboral per part de les cambreres de pis, que porten anys lluitant pels seus drets i per un treball en condicions dignes, ens obliga a posar l'accent sobre altres col·lectius profundament precaritzats i feminitzats, amb els mateixos problemes en matèria de salut laboral».

  Per açò, ha assenyalat, «demanem que aquests avanços es donen de la mateixa manera amb les aparadoras del calçat, sector molt precaritzado a la Comunitat Valenciana. Volem no solament aqueix reconeixement de malalties, moltes similars a les de les cambreres de pis --com són les del túnel carpiano, dolors cervicals, hèrnies... com altres relacionades amb la vista o el pinçament de tendons, que requereixen de nombroses operacions--; també volem que es realitzen estudis i informes on es valore el grau de càrrega, del risc laboral existent en aquest col·lectiu, com hem sol·licitat en el Senat per mitjà de les senadores Vicenta Jiménez i Pilar Lima».

  Pujar