4 de desembre de 2020 4/12/20

Podem advoca per una taxa turística sobre pernoctacions "amb caràcter progressiu i que revertisca en els municipis"

  Podem defensa la creació d'un impost sobre l'activitat turística establit sobre les pernoctacions que siga progressiu en funció del preu de l'allotjament, i que els ingressos generats revertisquen en els municipis i en la millora de les infraestructures turístiques per a avançar cap a un model turístic basat més en la qualitat que en la massificació.

  El secretari d'Anàlisi Política i Canvi Social i senador de la formació, Ferrán Martínez, ha ressaltat que "és de justícia que els turistes contribuïsquen a sostenir els serveis públics, les infraestructures i l'entorn natural" i ha recordat que els socialistes s'han mostrat favorables a la creació d'impostos sobre l'activitat turística en territoris com Catalunya o Balears, i en municipis com Barcelona, Donostia o Sevilla.

  En aquest sentit, ha criticat el rebuig expressat pel president del Consell, Ximo Puig, sobre aquesta iniciativa, respecte a la qual va assenyalar aquesta setmana que no és una prioritat, al mateix temps que ha demanat a Compromís que recolze a Podem en aquesta petició. "Considerem que aquesta qüestió té la importància suficient com perquè el PSOE no adopte un posicionament unilateral sinó dialogat", ha advertit.

  Martínez ha destacat que l'impost sobre l'activitat turística porta anys implementant-se en tots els països del nostre entorn i ha citat els exemples de França, Alemanya, Holanda, Àustria o Itàlia. La creació d'un impost, ha defensat, "no reduiria l'activitat turística; ocorreria el contrari, ja que allí on s'ha creat aquest impost no ha deixat d'augmentar el nombre de visitants, com Catalunya i Balears".

  Al seu judici, "l'impacte de la massificació turística sobre el litoral, les aglomeracions o el transport sí comporten el risc de generar un efecte bumerang que faça decaure l'activitat turística".

  Martínez ha argumentat que "el turisme també es nodreix de la nostra cultura i del nostre patrimoni, són béns comuns tant com l'és el nostre entorn mediambiental i per açò, és positiu que els visitants contribuïsquen al seu manteniment i sosteniment".

  A més, ha recordat que els turistes també fan ús del conjunt d'infraestructures i serveis públics que es financen mitjançant impostos que financen solament els residents, quan bona part de les persones que visiten la Comunitat Valenciana procedeixen d'altres països i autonomies amb un nivell de renda i un poder adquisitiu per sobre de la mitjana dels i les valencianes.

  Pujar