elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les pluges del passat hivern beneficien enormement als amenaçats amfibis valencians

Les pluges del passat hivern beneficien enormement als amenaçats amfibis valencians
  • El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana ha constatat a través d'una jornada de camp la presència de milers de granotes, ofegabous i gripaus de diverses espècies en basses temporals de la comarca valenciana dels Serrans

MÉS FOTOS
Les pluges del passat hivern beneficien enormement als amenaçats amfibis valencians - (foto 2)
Les pluges del passat hivern beneficien enormement als amenaçats amfibis valencians - (foto 3)
Les pluges del passat hivern beneficien enormement als amenaçats amfibis valencians - (foto 4)
Les pluges del passat hivern beneficien enormement als amenaçats amfibis valencians - (foto 5)

El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) en el transcurs d'una jornada de camp destinada als col·legiats del COBCV i els estudiants de grau de Biologia ha verificat la presència considerable de diverses espècies d'amfibis valencians en les anomenades basses temporals. És el cas dels gripaus corredors, els gripauets, les granotes verdes o els ofegabous. Les pluges de l'hivern han omplit multitud de basses temporals imprescindibles per a la vida dels amfibis valencians més amenaçats. Durant la jornada titulada 'Frenesí amfibi' els 25 participants van recórrer algunes de les 4 reserves de fauna que hi ha declarades al municipi valencià d'Alcubles a la comarca dels Serrans. El principal objectiu de la jornada ha sigut descobrir la importància d'aquestes espècies així com l'hàbitat que necessiten per a reproduir. ‹‹Enguany hem tingut un hivern molt plujós. Les basses estan molt plenes d'aigua. En canvi l'any passat a penes va ploure i no va haver-hi una bona reproducció d'amfibis. Enguany les pluges d'hivern han afavorit moltíssim la reproducció dels amfibis que necessiten aquestes basses d'aigua temporals››, explica Vicent Sancho, secretari del COBCV.

Frenesí de milers de gripaus

La jornada s'ha realitzat de vesprada. Durant les hores de llum els participants van aprendre l'ecologia i el funcionament d'aquests ecosistemes temporals que s'omplin quan plou i s'assequen a l'estiu. Van trobar les primeres postes de gripaus i, fins i tot, van poder descobrir tots els estadis de desenvolupament d'alguns amfibis, des de larves fins animals adults. ‹‹Després vam esperar a poqueta nit a què començaren els cors dels gripaus perquè els amfibis esperen al fet que es faça de nit per a començar a cantar. Els gripaus corredors en època de reproducció el que fan és el següent: primer arriben els mascles a les basses, es distribueixen a les vores cadascun defensant el seu territori i comencen a cantar per a atraure a les femelles. Nosaltres vam sentir el cor de milers de gripaus cantant. Va resultar tot un èxit i els participants van gaudir d'uns dels espectacles de la natura valenciana més sorprenents que existeixen i que dura uns pocs dies››, detalla Sancho.

Sensibles al canvi climàtic

Els amfibis atresoren diverses característiques que els converteixen en animals molt importants i necessaris per al medi ambient. En primer lloc són bioindicadors de la qualitat de les aigües, ja que no toleren aigües brutes o contaminades. Gripaus i granotes també es troben entre els animals més beneficiosos que existeixen per a les persones. Són uns grans aliats dels éssers humans perquè es comporten com a autèntics insecticides naturals capaces de devorar i per tant de controlar a milers d'insectes molestos com els mosquits i les mosques o d'altres perjudicials per a l'agricultura. ‹‹Els amfibis són importants perquè també són bioindicadors de la qualitat de l'atmosfera. Són un dels primers animals que detecten i que són més sensibles al canvi climàtic perquè tenen la pell molt sensible als canvis en la capa d'ozó, a l'augment de la radiació ultraviolada i per això són uns bioindicadors de la salut del nostre planeta. És el grup de vertebrats més amenaçat d'extinció, una tercera part de les espècies estan en perill››, acaba puntualitzant el secretari del COBCV.

Les abundants pluges del passat hivern han omplit de vida amfíbia centenars de basses i bassals temporals arreu del territori valencià. El cor de milers de gripaus cantant-li a les femelles i el frenesí boig que es produeix seguidament dura uns pocs dies. Un espectacle de la natura valenciana tant efímer com impressionant i natural.

Pujar