elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Picassent, localitat pionera en la construcció de la pau des del municipalisme

Picassent, localitat pionera en la construcció de la pau des del municipalisme
  • La jornada formativa ha estat presentada per Conxa Garcia, Alcaldessa de Picassent, Mentxu Balaguer, Diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València, i Álvaro Escorihuela, President del Fons Valencià

MÉS FOTOS
Picassent, localitat pionera en la construcció de la pau des del municipalisme - (foto 2)
Picassent, localitat pionera en la construcció de la pau des del municipalisme - (foto 3)
Picassent, localitat pionera en la construcció de la pau des del municipalisme - (foto 4)
Picassent, localitat pionera en la construcció de la pau des del municipalisme - (foto 5)

El Fons Valencià per la Solidaritat, en el marc del projecte “València per la Pau”, cofinançat per la Diputació de València i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Picassent, ha realitzat a la localitat de l’Horta Sud la jornada “ODS16: Ciutadania per la pau. Educació en i per al conflicte”, la qual ha comptat amb la presentació institucional de Conxa Garcia, Alcaldessa de Picassent, Mentxu Balaguer, Diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València, i Álvaro Escorihuela, President del Fons Valencià i Regidor de Serveis Socials a l’Ajuntament de Vila-real. Al seminari també han assistit diferents edils com ara Verónica Ferri, Vicepresidenta del Fons i Regidora de Serveis Socials a l’Ajuntament de Canals; Rosa Martínez, Vocal del Fons i Tinent d’Alcaldessa de L’Alcúdia; Ferran Lloret, Vocal del Fons i Tinent d’Alcalde de Pedreguer; Vicent Marrades, Vocal del Fons i Alcalde de Corbera; Carles Silla, Regidor de Solidaritat a l’Ajuntament de Picassent; Belén Bernat, Regidora d’Educació a l’Ajuntament de Picassent; i altres edils de municipis socis del Fons Valencià per la Solidaritat.

La jornada ha comptat amb Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundación Cultura d Paz i ex director general de l’UNESCO, qui ha exposat des d’una mirada col·lectiva la cultura basada en la pau i la no-violència, així com la importància de la cooperació i la solidaritat en la construcció global d’aquesta. Posteriorment s’ha projectat el documental “Els Fils del Tauler”, del col·lectiu Mirades, amb la presentació de Josep Gayà, director d’aquest. Aquesta projecció exposa les causes i conseqüències que generen els conflictes bèl·lics, i ha estat seguida d'un espai per a la reflexió col·lectiva que ha comptat amb la participació de Claudia García Giraldo, refugiada colombiana, i Oum Saad Mohamed, refugiada sahrauí. Per últim, la reconeguda periodista, doctora, professora i defensora dels drets humans, especialitzada en polítiques d’igualtat de gènere, ha realitzat una ponència on ha posat l’accent en totes les víctimes dels conflictes, valorant una mirada no exclusiva en la consecució de la Cultura de la Pau. La jornada ha conclòs amb una cloenda institucional per part de Verònica Ferri, Vicepresidenta del Fons, i Carlos Silla, Regidor de Solidaritat de l’Ajuntament de Picassent.

“València per la Pau” és un projecte que té l’objectiu d’apropar l’ODS número 16 (Pau, Justícia i Institucions Sòlides) a la població valenciana, conscienciant al voltant de la construcció de societats pacífiques, justes i amb institucions democràtiques que respecten les llibertats i els Drets Humans, mitjançant diverses activitats didàctiques i de sensibilització, basades en la Cultura de la Pau i la no-violència. A més, aquesta segona edició compta amb l’exposició “El Fil de la Por”, dissenyada per Suc Estudis Creatius, la qual s’ha inaugurat el mateix matí del 6 d’octubre a la Casa de la Cultura de Picassent. També l’alumnat de batxiller de Picassent rebrà tallers didàctics impartits pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau i visualitzaran el documental els “Els Fils del Tauler”

Picassent, municipi solidari

A més de la jornada formativa, Conxa García, l’Alcaldessa de Picassent, junt amb Carlos Silla, Regidor de Solidaritat de l’Ajuntament de Picassent i representant del mateix al Fons Valencià, han rebut a Álvaro Escorihuela, President del Fons, Verònica Ferri, Vicepresidenta, Esteve Ordiñana, Gerent, així com als i les altres membres de la Junta Executiva del Fons, per tal de valorar la incidència de la tasca del Fons Valencià, entitat on el municipi de l’Horta Sud és sòcia des de fa 21 anys, i per consolidar des del municipalisme i la descentralització les relacions de l’Ajuntament de Picassent amb la solidaritat, la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 128 entitats locals valencianes sòcies (119 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Pujar