elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Petits grans lluitadors: Vuit de cada deu nens aconsegueix sobreviure a un càncer

Petits grans lluitadors: Vuit de cada deu nens aconsegueix sobreviure a un càncer
  • La leucèmia representa el càncer infantil més comuna seguit de tumors en el sistema nerviós central

Segons les últimes dades sobre incidència de càncer infantil a la Comunitat Valenciana, la taxa de supervivència ha anat millorant amb el temps gràcies als tractaments i els avenços en recerca.

Aquest dilluns se celebra el Dia Nacional del Nen amb càncer i des de la Conselleria de Sanitat s'ha volgut llançar un missatge de suport a aquests xicotets lluitadors que cada dia mostren una lliçó de vida, així com als seus familiars.

En aquest sentit, la supervivència de càncer infantil en menors de 15 anys, i als 5 anys de diagnòstic, ha millorat passant d'un 75,7% entre el període de temps 1998-2007 fins a arribar a l'80.9% en el període de 2008- 2017. Així mateix, la supervivència als 5 anys en menors de 20 és d'un 80,7%.

A la Comunitat Valenciana, l'atenció de l'infant amb càncer es porta a terme en Unitats d'Oncologia Pediàtrica que estan adequadament dotades i compten amb gran experiència per a l'obtenció de resultats òptims.

A més, el sistema sanitari públic valencià compta amb una Xarxa Oncològica Pediàtrica formada pels tres hospitals de referència en càncer infantil, l'Hospital General d'Alacant, l'Hospital Clínic i l'Hospital La Fe de València. Aquesta xarxa assistencial permet unificar la pràctica mèdica i garantir un accés ràpid a la diagnosi i tractament adequat.

Quant als grups tumorals més freqüents, la leucèmia representa el 25,6%, de l'total, seguida de tumors en el sistema nerviós central (22,6%), limfomes (16,2%), tumors ossis (6,5 %) i sarcomes de teixits tous (6,5%), i en menors de 4 anys té un pes important el grup de neuroblastomes (13,5%).

D'altra banda, la taxa d'incidència és lleugerament superior en nens respecte a les nenes. Així, la taxa d'incidència ajustada per milió d'habitants en població menor de 20 anys se situa en 131,4 en nenes i en 189,3 en nens.

Finalment, la taxa de mortalitat se situa en els dos sexes en 26,4 per milió en població de menys de 20 anys.

Pujar