elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pérez Garijo presenta el documental 'Els àngels caiguts, el fanatisme dels psiquiatres de Franco'

Pérez Garijo presenta el documental 'Els àngels caiguts, el fanatisme dels psiquiatres de Franco'
  • La Conselleria de Qualitat Democràtica ha produït aquest treball audiovisual, amb guió i direcció de Rosa Brines i producció executiva de Félix Vidal

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat el documental 'Els àngels caiguts, el fanatisme dels psiquiatres de Franco', un treball que "deixa moltes coses clares al voltant d'un dels aspectes més foscos de una època, on la foscor era el to que predominava", ha assenyalat Pérez Garijo.
La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat el documental al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, coincidint amb el 80 aniversari de l'afusellament de rector de la UV Joan Peset i Aleixandre. A l'estrena hi han assistit la vicerectora de Cultura, Ester Alba; la directora de l'documental, Rosa Brines i el productor executiu, Félix Vidal, a més de participants en l'obra audiovisual.

El documental, produït per la Conselleria de Qualitat Democràtica, compta amb la participació de persones expertes i diferents testimonis per a indagar en les arrels ideològiques totalitàries, feixistes i excloents de l'franquisme.

"Aquesta obra audiovisual -ha explicat la consellera- contribueix a posar llum sobre el paper que van tindre els psiquiatres franquistes en què Paul Preston va anomenar l'holocaust espanyol; etapa en què Franco i els seus col·laboradors es van adonar des del primer moment que la Guerra Civil era l'oportunitat d'arrencar d'arrel tot allò que ells consideraven la 'antiEspaña'".

En aquest sentit, Pérez Garijo ha afirmat que "també la ciència s'havia de posar al servei d'aquesta neteja; una ciència molt particular. Una barreja de biologia, genètica, psicologia i psiquiatria convertida en arma per a acabar amb els enemics ideològics, en aquest cas convertint-los en éssers infrahumans que havien de ser eliminats del cos social".

"És evident que tot això no era ciència-ha assenyalat la consellera- sinó un frau produït pel fanatisme dels seus autors, que alhora, es van encarregar d'eliminar del món de la investigació espanyola els veritables científics. Molts van anar a l'exili o van ser apartats de les seves càtedres o centres d'estudi. D'altres, com és el cas de Joan Peset i Aleixandre, van ser assassinats".

Documental per a l'àmbit educatiu

Es tracta d'un treball de 40 minuts destinat, especialment, a l'àmbit educatiu per fomentar una cultura antifeixista, democràtica i de respecte a la diversitat.

Per a això, l'obra audiovisual indaga en les arrels ideològiques totalitàries, feixistes i excloents del franquisme a partir de les teories de tres dels psiquiatres falangistes més influents de l'època: Antonio Vallejo Nágera, Juan José López Ibor i Francisco Marco Merenciano. Precisament, aquest últim va denunciar, juntament amb dos metges més, a Joan Peset i Aleixandre, prestigiós metge i científic compromès amb la República per Izquierda Republicana, que va ser finalment afusellat a Paterna el 24 de maig de 1941.

Les teories de Vallejo Nágera, cap dels serveis psiquiàtrics de Franco, van servir per a justificar una neteja ideològica, durant i després de la Guerra Civil, que va afectar de múltiples maneres a milions de republicanes i republicans perdedors de la guerra: des de les xiquetes i xiquets que van ser separats de les seves famílies fins a la repressió econòmica, l'exili o els afusellaments massius. Es buscava així aniquilar tot allò que no era afecte al règim.

Compta amb la participació d'experts com ara el psiquiatre i assagista Cándido Polo; el psiquiatre i historiador de la Ciència Enric Novella; la professora especialitzada en la repressió contra les dones Vicenta Verdugo; el xiquet "traficat" Enrique Vila; i Jordi Griset, víctima dels tractaments psiquiàtrics de l'època que pretenien guarir l'homosexualitat. Al mateix temps, compta amb la col·laboració especial de Joan Manuel Serrat.

Pujar