14 de juliol de 2020 14/7/20

L'Ajuntament de Peníscola en ple i de forma unànime sol·licitarà col·laboració al Govern després del temporal Glòria

L'Ajuntament de Peníscola en ple i de forma unànime sol·licitarà col·laboració al Govern després del temporal Glòria - (foto 1)
  • Se sol·licita un estudi detallat de tot el litoral i un pla d’actuacions

  • La moció demana també la col·laboració de la Diputació Provincial

MÉS FOTOS
L'Ajuntament de Peníscola en ple i de forma unànime sol·licitarà col·laboració al Govern després del temporal Glòria - (foto 2)

En una moció conjunta, consensuada per tots els grups municipals, durant el pròxim ple ordinari, que tindrà lloc el dijous d’aquesta setmana, l’Ajuntament de Peníscola sol·licitarà a les administracions superiors, “responsabilitat i ajuda” després del pas dels últims temporals.

Així ho ha explicat la portaveu de l’equip de govern a Peníscola, Raquel París, ja que la moció elevarà peticions relacionades amb els efectes que aquests temporals han ocasionat en la localitat.

Concretament, es va instar el Govern d’Espanya a la declaració de Peníscola com a municipi afectat pel temporal Glòria i “zona afectada greument per una emergència de protecció civil”; consegüentment, se sol·licita “la tramitació d’ajudes de caràcter pal·liatiu per atendre necessitats derivades d’altres sinistres i catàstrofes, així com la preparació de la normativa corresponent i l’activació del fons de solidaritat de la Unió Europea per a catàstrofes naturals greus” tal com resa el document.

A més, el document consensuat demana al Govern que permeta als ajuntaments destinar el superàvit de l’any passat a les obres que siga necessari escometre per recuperar la normalitat.

“Ens unim per reclamar actuacions estratègiques i solucions integrals també a llarg termini” ha ampliat Raquel París, qui ha explicat que la moció que s’aprovarà dijous sol·licita al Ministeri per a la Transició Ecològica que redacte, aprove i publique com més prompte millor el Pla Integral de Protecció de la costa en el nostre litoral i el dote de la major quantia possible en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat per poder dur a terme una actuació integral, no només per fer front als danys causats pel temporal històric que recentment s’ha sofert, sinó també per donar-hi una solució definitiva.

Així mateix, el document que aprovaran tots els grups municipals contempla la sol·licitud a la Diputació Provincial d’ajudes econòmiques per sufragar les despeses ocasionades pel temporal en la localitat. 

Soluciones d’urgència

La solució a la costa “ha d’executar-se per via d’urgència” s’exigix.

En els anteriors temporals, els Governs “van actuar de forma eficaç amb l’aprovació d’ajudes directes”.

El 2017, ha recordat, “es van activar ajudes per més de 100 milions d’euros. Unes ajudes que van permetre contractar en temps rècord les reparacions perquè les platges estigueren netejades abans de la Setmana Santa de 2017”.

En aquest mateix sentit, el Govern Provincial de Castelló va aprovar diverses línies d’ajudes urgents per pal·liar els danys en la passada legislatura pels temporals en la costa i interior de la província.

L’actual situació “d’extrema emergència” requerix prendre “solucions urgents”.

Glòria, el pitjor temporal dels últims 20 anys

Conjuntament, els grups municipals mostren, en aquest document de consens, “especial preocupació sobretot per la repercussió i afectació de les destrosses del temporal marítim que va portar la borrasca Glòria hagen pogut ocasionar al sector turístic, sector de vital importància i motor econòmic fonamental per a la ciutat”.

La zona sud del municipi, que discorre des del nucli urbà fins a la urbanització Puerto Azul, s’ha vist especialment danyada. S’hi ha produït un important despreniment de l’asfalt de la carretera i del formigó de consolidació de la cuneta com a conseqüència del moviment dels bolos allí instaurats, amb la perillositat que un dia determinat puguen desprendre-s’hi.

Atés que es tracta d’una zona àmpliament transitada se sol·licita “que es procedisca a realitzar obres de reparació i consolidació d’urgència”.

Les majors conseqüències les ha sofert la zona nord, que discorre des del nucli de la població fins a la Ratlla del Terme, en tot el seu litoral. Afonament del passeig marítim; la platja danyada; les zones de jocs infantils, esportives i passarel·les arrastrades; mobiliari urbà desaparegut; zones de vigilància i serveis de platges accessibles deteriorats o directament destruïts, danys que han sigut valorats per part dels tècnics municipals en un total de 2.487.716,41 euros.

Temporal Gloria a la Comunitat Valenciana

Temporal Gloria a la Comunitat ValencianaEntrar en el especial
Pujar