elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Govern eludeix la seua responsabilitat per a acabar amb els despreniments al castell de Peníscola

El Govern eludeix la seua responsabilitat per a acabar amb els despreniments al castell de Peníscola
  • Després dels temporals, és habitual que ocórreguen despreniments en el penya-segat sobre el qual s'assentisca el castell del Papa Lluna

El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha mostrat avui la seua sorpresa pel canvi de criteri del Ministeri de Cultura amb els despreniments que ocorren després dels temporals en el penya-segat sobre el qual s'assentisca el castell de Peníscola. En una nova resposta el Govern, a preguntes de Compromís, assenyala que són tres les administracions a les quals concerneix el problema dels despreniments, com són la comunitat autònoma, la Diputació de Castelló i l'Ajuntament de Peníscola. Mulet ha mostrat la seua sorpresa ja que “el Ministeri és el titular del bé i recentment va assenyalar en una altra resposta que la conservació i manteniment dels béns que formen el Patrimoni Històric Espanyol correspon als titulars d'aquests”.

En un aclariment reclamat per Mulet el ministeri es desvincula de qualsevol responsabilitat per tractar-se d'actuacions en la base geològica del mateix i puix que manca de competència per a això en recaure en altres administracions públiques. “No ens sembla acceptable que continuen marejant la perdiu sense actuar, malgrat els requeriments realitzats tant des de Compromís com des del propi ajuntament; que animen a les administracions a concursar als fons del 1,5% cultural per a la consolidació i ara diguen que res tenen a veure, quan ha invertit en casos de despreniments en altres recintes (Sagunt, Rello, Morella recentment) i quan es tracta d'un element amb una potència cultural, turística i icònica que ha sigut arreplegada en pel·lícules, gravats històrics i en la pròpia història de la religió catòlica en haver sigut seu pontifícia. El Govern ha de responsabilitzar-se igual que destina quasi dos milions d'euros anuals a la Vall dels Caiguts”, ha indicat Mulet.

A instàncies de Compromís per Peníscola, el senador reclamarà una relació de totes les inversions realitzades per l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE) de la Direcció General de Belles arts en Béns d'Interès Cultural i Conjunts Historicoartístics en els últims anys. “No sembla raonable acudir a un concurs o esperar-se a actuar al fet que caiga un llenç de muralla a la mar o ocórrega alguna desgràcia”, ha agregat.

Pujar