5 de desembre de 2020 5/12/20

Pedro Sánchez visita les zones afectades pel temporal en la Comunitat

Pedro Sánchez visita les zones afectades pel temporal en la Comunitat - (foto 1)
  • "El Mediterrani és la zona zero del canvi climàtic", adverteix el president, que coincideix amb Pedro Sánchez en la necessitat d'impulsar mesures conjunturals i estructurals enfront de borrasques com la que ha assotat la costa valenciana

MÉS FOTOS
Pedro Sánchez visita les zones afectades pel temporal en la Comunitat - (foto 2)
Pedro Sánchez visita les zones afectades pel temporal en la Comunitat - (foto 3)

El president de Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que la pròxima Conferència de Presidents Autonòmics incorporarà de forma destacada la lluita contra els efectes del canvi climàtic. Aquesta iniciativa recull una petició formulada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, a la Cimera de Clima de Nacions Unides COP25.

En la seua participació com a president de la delegació espanyola de la reunió que el Comitè de les Regions de la UE va celebrar a la COP25, Ximo Puig va demanar el passat mes de desembre que la reunió de presidents autonòmics amb el president de Govern aborde la participació de les comunitats autònomes contra el canvi climàtic i el paper clau de les autonomies enfront de l'emergència ambiental i la transició energètica, i ecològica.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat, acompanyat pel president de Govern, Pedro Sánchez, zones litorals de Benicarló i Peníscola afectades per la borrasca Glòria al nord de Castelló. Prèviament, el cap de l'Executiu valencià s'havia desplaçat a Vinaròs per observar l'estat d'infraestructures com el passeig marítim a la platja de Cossis o el pont de l'Saldonar. El president també es va desplaçar a Vilafranca per conèixer els danys causats pel temporal de neu.

El president ha destacat que "la Mediterrània és la zona zero" de l'canvi climàtic i ha coincidit amb Pedro Sánchez a que les mesures a adoptar com a conseqüència d'episodis meteorològics com el de la borrasca Glòria han de ser estructurals a més de conjunturals.

Ximo Puig ha recordat que ja s'estan desplegant accions per aconseguir, al més aviat possible, la tornada a la normalitat de totes les zones de la Comunitat Valenciana que s'han vist danyades. "El temporal ha ocasionat greus conseqüències i vull donar confiança als ajuntaments i els ciutadans en el procés de recuperació de les infraestructures afectades".

En aquest sentit, el Consell ha aprovat en el ple d'aquesta setmana l'acord que permet iniciar les actuacions per pal·liar els efectes de l'episodi de temporal marítim, de neu, pluja, vent i fenòmens costaners que es va produir a la Comunitat entre el 19 i el 22 de gener.

S'ha iniciat, amb això, amb caràcter d'urgència, el procés perquè els municipis afectats puguin aportar les seues estimacions de danys en infraestructures i béns públics.

Pel que fa a les accions a mig termini, Ximo Puig ha indicat que es revisarà el Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda (Pativel) i el Pla d'acció territorial de caràcter sectorial sobre prevenció de l'Risc d'inundació a la Comunitat Valenciana (Patricova) per incorporar "mesures estructurals que ajudin a prevenir i lluitar contra els temporals, que cada vegada seran més freqüents".

El president ha agraït a Pere Sánchez "la seua sensibilitat amb els valencians i valencianes, per estar avui a la Comunitat Valenciana, com va passar fa uns mesos amb la visita a la Vega Baixa pels efectes de la DANA". "Hi ha hagut resposta a la DANA i hi ha hagut resposta immediata ara", ha asseverat.

Pujar