elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els veïns adverteixen que paralitzaran les obres de l'avinguda Lidón de Castelló si l'Ajuntament no els atén

Els veïns adverteixen que paralitzaran les obres de l'avinguda Lidón de Castelló si l'Ajuntament no els atén
  • Amenacen amb organitzar assegudes quan entren les màquines a treballar

Un dels projectes urbanístics que més dolors que cap està generant a l'Ajuntament de Castelló és l'obra de remodelació de l'avinguda de Lledó, que s'ha trobat amb l'oposició d'una part dels veïns que resideixen en la zona.

Tant és així que l'Associació de Veïns del barri de Rafalafena ha amenaçat amb organitzar assegudes quan entren les màquines a treballar en l'avinguda com a protesta davant el que consideren “l'actitud antidemocràtica” de l'Ajuntament per no asseure's amb ells per a tractar el projecte.

Per aquesta raó, venen convocant manifestacions i concentracions cada dijous a les 19 hores en la plaça Maria Agustina per a protestar per la “falta de resposta” del consistori a les peticions veïnals. La pròxima, dijous que ve a la vesprada.

“Vam començar a recollir signatures en 2019 i en aquests moments tenim ja unes 4.000”, assegura Vicky Amores, presidenta de l'associació, que explica que han presentat les seues queixes davant el Comité de Peticions del Parlament Europeu, que el mes de febrer passat els va informar que ja ha obert una investigació sobre el tema.

Però, a part de la denúncia per no accedir a reunir-se amb ells, les principals queixes dels veïns tenen a veure amb el propi projecte, ja que consideren que és “una infraestructura innecessària” que lleva aparcaments sense oferir alternatives i que augmentarà el trànsit en alguns vials en apartar-lo de l'avinguda Lledó.

“L'argument que es fa per a baixar els nivells de CO₂ no se sosté, perquè segons el mesurador de qualitat de l'aire que hi ha al costat del Patronat d'Esports tenim la millor qualitat de l'aire de la ciutat”, subratlla Amores.

I és que un dels arguments del consistori és que amb aquesta obra es treballa cap a la descarbonització de les ciutats que exigeix la Comissió Europea. De fet, aquest projecte de 3’3 milions d'euros està cofinançat amb els fons europeus.

La idea, segons l'Ajuntament, és convertir aquesta avinguda en un itinerari accessible, segur i sostenible en el qual convisquen harmònicament vianants, bicicletes i vehicles de motor. Per a això, se semipeatonalizará el carrer per a evitar que es convertisca en una via de pas cap al centre de la ciutat com ho és ara.

Les peticions dels veïns

“Tenim cinc col·legis, dos instituts, una guarderia, un poliesportiu i la biblioteca de la Generalitat, a les quals venen persones de tot Castelló”. Tot aquest trànsit entrarà ara pel carrer Rafalafena, explica Amores, que critica que “s'ha plantejat aquest projecte sense preparar les infraestructures primer, ni per als canvis en el flux del trànsit ni per als problemes d'aparcament que es generaran”.

Una altra qüestió que critiquen és que es vulga llevar la tanca del parc de Rafalafena, ja que consideren que augmentarà els botellons en el seu interior i la sensació d'inseguretat. L'Ajuntament, per part seua, creu que si s'elimina la tanca deixarà s'integrarà millor en l'entorn i que es millorarà la seguretat per a la gent que hi passe en deixar de ser un lloc tancat amb unes poques eixides.

“És innecessari trencar i destrossar una avinguda que és una meravella i que està nova”, recorda Amores en referència a la reforma que es va fer fa uns anys. A més, denuncien que ja s'estan talant arbres per a poder executar la nova plataforma.

En qualsevol cas, des de l'associació s'obrin a acceptar aquestes obres si es té en compte la seua petició que només s'executen la primera i la segona fase, les més pròximes a la basílica. I és que l'entitat considera que el major problema estaria en la tercera fase de les obres, la que va des del Tombatossals fins a la plaça Maria Agustina, on més gent resideix i més afectats hi hauria per la falta d'aparcament.

“Si la pararen ara mateix no hi hauria problema”, explica Amores, que reconeix que la part més pròxima a la basílica no és conflictiva ja que ha espai suficient com per a mantindre part dels aparcaments i construir un nou carril bici per un dels laterals. D'altra banda, tampoc s'oposen frontalment a la plataforma única que es vol crear, igual que succeeix en altres carrers del centre de la ciutat on ja no hi ha vorades ni voreres.

 

Pujar