21 de gener de 2021 21/1/21

Pinta reivindica Iberoamèrica com a espai de diàleg davant de les intoleràncies

Pinta reivindica Iberoamèrica com a espai de diàleg davant de les intoleràncies - (foto 1)
  • Alcón insta les universitats a liderar el desenvolupament d'un Espai Iberoamericà del Coneixement

MÉS FOTOS
Pinta reivindica Iberoamèrica com a espai de diàleg davant de les intoleràncies - (foto 2)

L'ambaixador Marcos Pinta Gama, Secretari Adjunt Iberoamericà, ha reivindicat el paper d'Iberoamèrica com a «espai de diàleg i cooperació davant de les intoleràncies» i ha animat a estrènyer els llaços entre les poblacions dels 22 països que conformen la comunitat iberoamericana, els 19 d'Amèrica Llatina de llengua castellana i portuguesa, i els de la península ibèrica, Espanya, Portugal i Andorra.

Pinta Gama ha participat aquest matí a Benicàssim (Castelló) en el curs d'estiu «L'espai iberoamericà del coneixement. Contribucions de la universitat a una economia avançada i sostenible a la regió». Durant la seua intervenció en el curs que han organitzat conjuntament CRUE Universidades Españolas, la Fundació CyD i la Universitat Jaume I de Castelló, l'ambaixador ha animat les universitats iberoamericanes a afavorir la mobilitat entre les seues comunitats acadèmiques, ja que «Iberoamèrica és el passaport al món globalitzat» i ha assenyalat la necessitat d'incrementar l'aposta per una educació de qualitat i inclusiva com a garantia per a aconseguir una societat més justa i avançada. Aquesta proposta de promoure la mobilitat iberoamericana és similar a la recollida en les conclusions del curs, en les quals s'ha apuntat que igual que el programa Erasmus és el que major identitat europea ha generat, un programa de mobilitat entre universitats iberoamericanes afavoriria una identitat comuna entre els 22 països que conformen aquesta regió.

L'ambaixador ha destacat els assoliments aconseguits en les dues últimes dècades, en les quals s'ha duplicat el percentatge de la població amb estudis universitaris a Iberoamèrica, que ha passat del 6% en 1990 al 14% en 2010. Així mateix, Pinta ha assenyalat que s'ha de continuar avançant en la formació universitària, de manera que aquesta arribe definitivament a tota la població i no deixe ningú enrere.

Per al Secretari Adjunt Iberoamericà, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) han de ser el full de ruta de les universitats per a aprofitar l'educació per a conformar una societat millor en els 22 països iberoamericans i «ajudar-los a assolir un futur cada vegada més complex». Sobre aquest punt, Pinta ha assenyalat que el 60% dels llocs de treball dels pròxims anys encara no estan creats, per la qual cosa les universitats han de promoure en els seus estudiants «les habilitats emocionals i l'aprenentatge al llarg de la vida». En la seua opinió, «vivim en una economia en constant canvi per al qual hem d'adaptar els estudiants a través d'una educació constant i de la mobilitat acadèmica».

Durant el curs d'estiu, la rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha instat les universitats a liderar el procés de consolidació de l'Espai Iberoamericà del Coneixement. En la seua opinió, l'objectiu de crear un espai de cooperació acadèmica i d'investigació entre els 22 països d'Amèrica i Europa és molt complex, però «és una oportunitat única que no hauríem de desaprofitar, ja que ens juguem molt com a societat i com a cultura».

En aquest sentit, la rectora de l'UJI ha sol·licitat establir marcs legislatius comuns que afavorisquen la convalidació d'estudis, així com avançar en programes conjunts de formació universitària, sobretot pel que fa al postgrau. Sobre aquest punt, ha indicat que «el primer depèn en gran part dels governs, però el segon és un àmbit en el qual les universitats podem avançar per nosaltres mateixes. I hi ha molts altres espais on podem fer-ho: investigació, mobilitat acadèmica –inclosa la virtual–, transferència, etc.».

En la clausura han participat el vicepresident de CRUE Universidades Españolas, Juan Juliá; el vicepresident de la Fundació CyD, Francesc Solá; la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I, Carmen Lázaro, i el vicerector d'Internacionalització i Cooperació de la Universitat Jaume I, Joan Antoni Martín, que han resumit les principals aportacions del curs.

Pujar