elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nous avanços per a protegir els habitatges de la costa de Castelló i evitar el seu enderrocament

Nous avanços per a protegir els habitatges de la costa de Castelló i evitar el seu enderrocament
  • El Senat debatrà la modificació de la Llei de Costas pare reconéixer i protegir els nuclis urbans de Torre de la Sal, Nules, Moncofa, Xilxes, La Llosa i Almenara

MÉS FOTOS
Nous avanços per a protegir els habitatges de la costa de Castelló i evitar el seu enderrocament - (foto 2)

La supervivència dels habitatges dels poblats marítims de Torre de la Sal, Nules, Moncofa, Xilxes, La Llosa i Almenara està cada vegada més a prop. I és que el Butlletí Oficial de les Corts Generals ha publicat hui la proposició de llei per a modificar la Llei de Costas que reconeixerà el valor etnològic d'aquests poblats del litoral castellonenc.

Així, el Senador pel Partit Popular de la província de Castelló, Vicente Martínez, ha explicat que aquesta modificació és “un xicotet pas en la tramitació però un avanç important” atés que els habitatges deixaran d'estar en domini públic marítim a “servitud de protecció”, una figura que contempla la Llei de Costas i que suposarà que la paralització dels enderrocaments dels habitatges.

Cal assenyalar que el Partit Popular va presentar al Senat el mes de juliol passat una proposta de modificació de la legislació per a “protegir les singularitats del patrimoni cultural i etnològic que atresora la costa castellonenca i, per extensió, tota la costa espanyola, amb l'objectiu d'evitar enderrocaments que manquen de sentit comú per molt que el marc legal vigent els empare”.

Així la proposta redactada que apareix en el Butlletí Oficial de les Corts Generals inclou com quedaria la disposició addicional que serà debatuda en la Cambra Alta. En ella s'indica que “seran considerats nuclis urbans amb especials valors etnològics aquells conjunts d'edificacions residencials o comercials que acumulen valors culturals, històrics o etnològics que meresquen ser conservats, que estiguen integrats en l'entorn costaner de manera que la seua demolició o supressió suposara una pèrdua de patrimoni cultural, històric o turístic i que existisquen amb caràcter previ a la seua inclusió en el domini públic marítim terrestre. 

Aquesta situació que afecta els habitatges de primera línia dels nuclis marítims de la costa de Castelló és un tema que ha centrat l'agenda política d'aquest estiu. Tots els partits polítics han mostrat el seu suport als propietaris que veuen amenaçada la continuïtat dels seus habitatges. De fet la setmana passada la Diputació de Castelló va aprovar una moció per a revisar i modificar l'actual marc vigent.

Aquesta preocupació ha arribat també a la Generalitat Valenciana, que el seu president Ximo Puig va mostrar el seu suport als propietaris de Torre de la Sal, a Cabanes, després de conéixer que Costas havia rebutjat les al·legacions per a frenar l'ocupació del poblat marítim i iniciar així el seu enderrocament. Puig es va mostrar partidari d'acudir als tribunals.

És extrapolable a l'Almardà?

Vicente Martínez, senador pel PPCS, ha assenyalat que la setmana vinent mantindrà una reunió amb els afectats per la mateixa situació a la platja de l'Almardà, a Sagunt, per a veure si aquesta modificació els pot servir per a protegir els seus habitatges.

Pujar