elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dos grups de l’UJI aconsegueixen finançament de la Fundació BBVA en projectes vinculats a la COVID-19

    Els grups Epidemiologia Perinatal, Salut Ambiental i Investigació Clínica i GEOTEC (a través de la Fundació ELLIS) de la Universitat Jaume I de Castelló han obtingut ajudes en la competitiva convocatòria de la Fundació BBVA sobre COVID-19 per a la investigació de la càrrega genètica del virus en mostres d’aerosol atmosfèric i l’anàlisi de la mobilitat humana mitjançant les dades massives.

    La Fundació BBVA ha impulsat 20 projectes sobre el virus amb la implicació de més de 400 investigadors i investigadores en Biomedicina, Big Data i Intel·ligència Artificial, Ecologia i Veterinària, Economia i Ciències Socials i Humanitats entre les quasi mil sol·licituds presentades a la convocatòria especial d’ajudes, dotada amb 2,7 milions d’euros.

    La proposta «Detecció de SARS-CoV-2 en mostres d’aerosol atmosfèric» està liderada per Juana Mari Delgado Saborit, investigadora del grup Epidemiologia Perinatal, Salut Ambiental i Investigació Clínica, qui es va incorporar a la Universitat Jaume I gràcies al Pla GenT de la Generalitat Valenciana per a incorporar personal investigador d’excel·lència al sistema de ciència valencià.

    Sota la direcció de la investigadora, un equip multidisciplinari d'experts en epidemiologia ambiental, qualitat de l'aire i microbiologia integrat per les universitats de Castelló, València i Elx i la Direcció de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la GVA investigarà la detecció i quantificació de càrrega genètica del virus SARS-CoV-2 en mostres d'aerosol atmosfèric facilitades pel Servei de Qualitat de l'Aire-GVA.

    L'objectiu és explorar i explotar el desfasament entre la incubació del virus i el pic d’infectivitat associat a espiració de partícules virals i la presència de símptomes, per a proposar una xarxa d'alerta que facilite el disseny de plans d’emergència i de mesures d’actuació per reduir l’impacte de futurs episodis de COVID-19 en el benestar de la població i l’economia.

    El projecte «Ciències de dades en la lluita contra COVID-19: mobilitat, models epidemiològiques, models predictius i ciència ciutadana» liderat per Nuria Oliver, cofundadora de la Fundació de la Comunitat Valenciana Unitat ELLIS d’Alacant, compta amb la participació del grup d’investigació GEOTEC, liderat per Joaquín Huerta, juntament amb altres quatre centres universitaris i la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) i la mateixa GVA.

    L’estudi analitzarà la mobilitat humana a gran escala a partir de dades de telefonia mòbil. Amb això es busca valorar l'impacte de les mesures de confinament i fins a quin punt es redueix la mobilitat, així com identificar la mobilitat entre diferents zones geogràfiques d'una població i dins d'aquesta. Això servirà, per exemple, per a determinar la mobilitat màxima que pot absorbir cada departament de salut abans d'aconseguir la seua taxa de contagi màxima que provoque el col·lapse sanitari.

    A més, desenvoluparà models epidemiològics computacionals per a determinar com es propagaria la pandèmia sobre la base de diferents situacions i models predictius sobre el nombre d'hospitalitzacions per a preparar els recursos necessaris. Les dades utilitzades per a l'anàlisi de la mobilitat procediran dels habitants de la Comunitat Valenciana a través d'una col·laboració amb l'Institut Nacional d'Estadística. Finalment, hi ha una gran enquesta ciutadana a escala internacional que ja reuneix més de 300.000 respostes i que pretén entendre la percepció ciutadana durant la crisi sanitària.

    Pujar