28 de març de 2020 28/3/20

La Generalitat reconeix com a col·lecció museogràfica permanent el Museu de Pavías

La Generalitat reconeix com a col·lecció museogràfica permanent el Museu de Pavías - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  La Generalitat reconeix com a col·lecció museogràfica permanent el Museu de Pavías - (foto 2)

  La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha reconegut el Museu de Pavías com a col·lecció museogràfica permanent dedicada a ressaltar la història, els costums i les tradicions d'aquest municipi.

  El Museu de Pavías es caracteritza per albergar nombroses peces cedides pels veïns, corresponents al treball i a la vida quotidiana, que en l'actualitat estan en desús per la modernització de les ferramentes i els útils. A més, hi ha peces de caràcter arqueològiques trobades en el terme municipal.

  En la secció arqueològica es troben les restes lítiques, ceràmiques i orgàniques conservades de l'Edat de Bronze, Edat del Ferro, cultura ibèrica i alguna ceràmica grega i romana. També hi ha peces de l'Edat Mitjana i de l'època morisca.

  Les peces de caràcter etnològic de la col·lecció consisteixen en útils de la llar i ferramentes d'agricultura i enologia (entre altres ferramentes de cultiu i recol·lecció del raïm, destaca una presa). Aquestes últimes deixen constància de la importància que va tindre el vi en la localitat.

  La col·lecció compta també amb peces de caràcter bèl·lic, com ara elements procedents de les trinxeres de la Guerra Civil; de construcció, com fragments de materials decoratius, i d'activitat minera, derivats de l'explotació de mines de coure i cobalt que va haver-hi en el terme municipal.

  El Museu de Pavías va començar a principis de la dècada dels huitanta, quan l'Ajuntament va cedir l'espai de l'antiga presó per a albergar una sèrie de ferramentes i apers de cultiu que es rebutjaven per antiquats o trencats. El museu ha sigut possible gràcies al suport de l'Asociación Cultural Artea i a la col·laboració dels veïns que van cedir peces.

  Pujar