elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís demana per a Castelló els nous trens ràpids que ha comprat Renfe

Compromís demana per a Castelló els nous trens ràpids que ha comprat Renfe
  • La formació proposa crear dues autoritats metropolitanes i autobusos llançadora per a millorar les comunicacions

Compromís ha presentat aquest dimarts la seua proposta per a millorar el sistema de transports a la província de Castelló, amb l'objectiu de reduir els temps del tren, vertebrar el territori i connectar amb l'interior amb transport llançadora i a demanda.

En aquest sentit, el número 1 a les Corts, Vicent Marzà, ha explicat que la seua formació demanarà per a la xarxa de Rodalia de la província de Castelló els nous trens ràpids que ha adjudicat Renfe.

“Exigim que aquests trens vinguen ací” perquè “no s'ha assignat encara on aniran”, ha expressat Marzà, que ha assenyalat que la seua formació ja ha presentat en el Congrés de la mà de Joan Baldoví la seua proposta perquè aquests combois que poden circular a fins a 160 quilòmetres per hora s'utilitzen en la xarxa valenciana.

Cal recordar que en 2021 l'entitat ferroviària va adjudicar la construcció de 211 nous trens de Rodalia i Mitja Distància, 59 d'ells a Stadler (amb planta a Albuixec) per a renovar el 50% de la flota estatal. Uns encàrrecs que haurien de servir-se en 2025.

“És possible i existeixen aquestos trens que estan prestant servei en altres territoris”, ha recalcat l'exconseller, que ha indicat amb ells es podria reduir el trajecte de Castelló a València a 50 minuts, com fa 15 anys, (front l'hora i quatre minuts actuals d'un Civis) o passar de les dues hores i mitja a l'hora i mitja per a la ruta València-Vinaròs.

Des de la formació defensen que aquesta major agilitat pot ser possible sense necessitat de llargues obres, només amb una reestructuració organitzativa i amb la implantació de trens més ràpids.

Marzà ha estat acompanyat per la número dos a les autonòmiques, Verònica Ruiz i el candidat a l'alcaldia de la capital, Ignasi García, qui ha assenyalat que “l'àrea metropolitana de Castelló és una de les que més vehicle privat usa”.

Així, ha indicat que s'ha de “garantir a estudiants i classe treballadora el dret a la mobilitat” ja que “quan millorem la qualitat en freqüències, preu i capil·laritat podem reduir l'ús del vehicle privat”.

Dues autoritats metropolitanes

A més, Compromís proposa crear dues autoritats metropolitanes, una a la Plana i una altra en el Maestrat, per a integrar tarifes, coordinar horaris i crear noves línies, així com per a establir busos llançadora a municipis intermedis i, des d'allí, connexió amb transport a demanda als xicotets nuclis de l'interior.


Així, Marzà ha plantejat “dues autoritats amb recursos de la Generalitat tal com ja s'ha fet a València” on s'ha posat en marxa la targeta SUMA que permet moure's en bus, tren o metre reduint els preus. Una abarcaria la zona compresa entre La Vall d'Uixó, Nules, L'Alcora i Benicàssim i altra la zona de Vinaròs, Peñíscola i Sant Mateu.

La coordinació supramunicipal busca evitar temps d'espera en els transbords i adaptar els horaris a les necessitats de cada zona.

Llançadores i transport a demanda amb l'interior

A més, els valencianistes proposen busos i transports llançadora per a connectar els municipis de població intermèdia a l'interior.
Aquests municipis, com Morella o Llucena es convertirien en poblacions connectades entre elles amb una bona freqüència d'autobusos. Fins allí es podria arribar des de la resta de municipis més xicotets amb transports a demanda que acostarien als viatgers fins a aquests punts.


Segons Marzà, d'aquesta forma es reduiria de manera notable i es racionalitzaria la connexió de l'interior amb la costa, evitant “eterns viatges en bus amb centenars d'excessives parades i canvis de plataforma des de les zones d'interior”.


Pàrquings dissuasius i autobusos llançadores a Castelló

Per la seua banda, el candidat de Compromís a l'alcaldia de Castelló, Ignasi Garcia, ha detallat el model “sostenible, verd i econòmic” i passa per vertebrar la ciutat i cosir els barris. “Volem que la gent de Castelló i de la zona metropolitana veja més senzill arribar al centre de la ciutat amb transport públic que amb vehicle privat”.

En aquest sentit, ha apuntat que “hem de millorar els accessos al centre, amb pàrquings dissuasius públics, connectats amb les zones comercials amb busos llançadora amb la freqüència necessària. Cal facilitar la intermodalitat de les parades amb horaris actualitzats, a temps real, la unificació de les parades…”.

Pujar