elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Altre poble de Castelló canviarà el seu nom?: Parlen valencià però el seu topònim és només en castellà

Altre poble de Castelló canviarà el seu nom?: Parlen valencià però el seu topònim és només en castellà
  • Només hi ha 5 pobles valencianoparlantes a la província que tinguen la seua denominació exclusiva en castellà

És habitual que els municipis castellanoparlants de la província de Castelló tinguen el seu topònim oficial en la llengua de Cervantes. No obstant això, són pocs els que tenen el seu nom exclusivament en espanyol estant en una zona en la qual predomina el valencià.

Nombroses poblacions han canviat el seu nom al valencià o han cercat la doble denominació en els últims anys. Però encara queden alguns reductes en les quals, encara que tots els veïns utilitzen el nom del poble en valencià, oficialment només es poden escriure en castellà.

Són els casos de San Rafael del Río, Santa Magdalena de Pulpis, Sierra Engarcerán, Zorita del Maestrazgo y Cervera del Maestre, tots en el nord de la província.

Un d'aquests municipis, no obstant això, ha iniciat el procés per a canviar-lo. Es tracta de Sierra Engarcerán, que podria passar a dir-se en un futur la Serra d'en Galceran, d'acord amb el seu nom en valencià, que és el que usen la majoria dels veïns de la zona.

I és que tres veïns de ‘La Serra’, com també se la coneix, han sol·licitat formalment l'oficialitat del nom municipi en valencià “de manera única o coexistint amb la denominació en castellà”.

Ho fan secundant-se en el Decret 69/2017 de 2 de juny del Consell, una petició que la Junta de Govern Local ha portat a l'últim ple municipal.

El ple ho rebutja

No obstant això, el ple ha decidit rebutjar la proposta d'aquests tres veïns, per la qual cosa no ha enviat la petició a la Conselleria.

Una decisió que aquests veïns no entenen. “Aquesta situació és una anomalia”, expliquen aquests veïns, que recorden que “la immensa majoria dels municipis dels voltants tenen com a denominació oficial almenys el nom en valencià”.

A més, indiquen que “tots els habitants i visitants del municipi, independentment de la llengua que parlen, la criden la Serra d'en Galceran o simplement la Serra, de manera que el topònim en castellà no està arrelat en la població”.

De fet, les pròpies xarxes socials del municipi o l'encapçalat de la seua pàgina web oficial de l'Ajuntament llueixen el nom no oficial, de 'Serra d'en Galceran'.

La ‘Serra d’en Galceran’ se situa a la comarca de la Plana Alta i compta amb tres nuclis urbans, el de la Serra, Els Rosildos i Els Ibarsos, que en total sumen 988 habitants.

Pujar