elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El programa d'absentisme escolar de Paterna, premiat pel Ministeri d'Educació i la FEMP

El programa d'absentisme escolar de Paterna, premiat pel Ministeri d'Educació i la FEMP

  El programa d'absentisme escolar "Aula Compartida" impulsat per l'Ajuntament de Paterna ha sigut premiat pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) en l'III Concurs de Bones Pràctiques Municipals 2017 per la seua contribució a la prevenció i eradicació de l'abandó escolar en els alumnes/as del municipi que cursen els seus estudis de Secundària.

  Així ho ha desvetlat hui l'Alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo juntament amb el regidor d'Educació, José Manuel Mora, orgullosos del reconeixement estatal atorgat a "aquesta iniciativa municipal, que porta 12 anys implantada en tres instituts públics de Paterna i en una escola professional, i que en tot aquest temps ha aconseguit que més de 350 alumnes/as paterners/es, d'entre 13 i 16 anys, no abandonen les aules i seguisquen cursant estudis".

  "La implantació del Programa Aula Compartida -anteriorment denominat Projecte Integra- en la nostra ciutat ha sigut fonamental per a la continuïtat formativa de centenars de menors", ha explicat el regidor Mora, al mateix temps que ha destacat que "el més important és que hem aconseguit que la major part dels alumnes/as que han participat en aquest programa hagen aconseguit allargar els seus estudis, acabar Secundària o seguir un itinerari de FP bàsica o similar".

  En aquest sentit, també ha explicat que "gràcies a aquesta iniciativa no solament hem aconseguit que un 85% dels participants no deixen els estudis prematurament sinó que també experimenten una millora acadèmica en tots els casos".
  Per la seua banda, el primer edil també ha destacat que "aquest premi és un reconeixement a tots aquells que, amb el seu treball i implicació, fan possible que cada vegada menys menors paterners abandonen el sistema educatiu i també al compromís de l'Ajuntament de Paterna amb la millora de l'ensenyament".

  I és que com ha recordat el primer edil "aquest projecte, que va nàixer a Paterna entre el consistori i els centres de secundària com a programa experimental per a millorar l'actuació en ells, és ara un programa que la conselleria proposa a tots els centres de la Comunitat Valenciana".

  El projecte Aula Compartida consisteix a desenvolupar, per a un grup d'alumnes amb perfils molt concrets, un escenari educatiu diferent a l'oferit en l'entorn exclusiu del centre docent, situat en un entorn compartit entre l'aula ordinària de l'IES per al desenvolupament del currículum acadèmic adaptat, i un taller o espai fóra del centre docent, per a desenvolupament del currículum pràctic o pre professional. L'alumnat, d'aqueixa manera passa la seua jornada lectiva combinant tots dos espais diferenciats i tots dos currículums.

  Per tant, es combinen dues classes de currículum interrelacionats: l'acadèmic i el pràctic. La planificació, desenvolupament i avaluació del currículum acadèmic recau sobre el centre, i la del pràctic es realitza conjuntament entre el personal docent i el personal disposat per l'Ajuntament de Paterna, els educadors-talleristes.

  Pujar