elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Vall de Gallinera organitza el seu I Aplec de Dones

La Vall de Gallinera organitza el seu I Aplec de Dones
    MÉS FOTOS
    La Vall de Gallinera organitza el seu I Aplec de Dones - (foto 2)

    Des de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera, amb la col·laboració de l’associació local de Dones de la Foradà, s’organitza el I Aplec de Dones de la Vall de Gallinera, unes jornades feministes i rurals, per al cap de setmana del 25 al 27 de febrer.

    Aquestes jornades són obertes al públic general, i tenen per objectius obrir debats, espais i reflexions sobre tot allò que travessa a les dones i, en concret, a aquelles dones que habiten les zones rurals, com són els vuit pobles que conformen la Vall de Gallinera.

    Les jornades comptaran amb ponents reconegudes arreu del País Valencià, que exposaran, durant l’últim cap de setmana de febrer, diversos treballs, investigacions, reflexions i qüestions de rellevància per a la població general i, en concret, les dones que viuen a l’entorn rural.

    Les activitats programades començaran divendres 25 de febrer, amb la presentació de les jornades i la projecció del documental “Campiones sense límits" de la directora Paqui Mendez, seguit de la taula redona  “Dones i esports al món rural” amb la participació de Paqui Rodríguez, atleta de Pedreguer, Anna García, ciclista de Benifallim i Sara Gimena, triatleta d'Ondara.

    La jornada del dissabte 26 de febrer, estarà emmarcada en diverses xerrades sobre investigacions i projectes que inclouen la memòria oral de les dones en l’àmbit rural, tot i que esdevenen treballs ben diferents.

    El matí començarà amb Raquel Ferrero i Clara Colomina, investigadores de l’Etnomuseu, amb “Fadrines. El procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana”. Seguidament, Irene Martín de Vidales i Ortiz ens parlarà de la seua última publicació “Bruixes, beates i dones amb gràcia” - El paper de les dones en la medicina popular al municipi de Pedreguer. A continuació, Lorena Escandell i Carbonell ens explicarà el projecte “Relats d’Agüeles”: un espai de reflexió, (cre)acció i resistència col·lectiva.

    El dissabte conclourà amb l’actuació teatral performativa de “Surrender”, a càrrec de la companyia Ruido Rosa.

    El diumenge 27 de febrer i últim dia de les jornades, el programa permetrà conèixer diferents punts de vista del present i futur de les dones a l’àmbit rural. Per començar, es comptarà amb la presència de Neus Albertos Meri, qui parlarà de “Les possibilitats laborals de les dones des de la ruralitat”. Després, el matí continuarà amb Marina Requena Mora, amb la xerrada “Dones i de poble, dues vegades rebels”.

    En acabar, tindrà lloc el taller: “La batucada com a ferramenta de lluita per la igualtat", a càrrec de la batucada "Tiakatú", grup que conclourà les activitats de la programació amb una actuació musical.

    Per a finalitzar la jornada, hi haurà un dinar popular amb l’associació de Dones de la Foradà en el qual, bé podrà portar-se dinar de cabasset, o encomanar-lo a la mateixa agrupació. A més, aquesta entitat oferirà servei de barra durant tot el cap de setmana en qualsevol dels actes.

    El Consistori Municipal considera que amb aquestes accions es dignifica l’entorn rural, un entorn que conviu diàriament amb la problemàtica del despoblament i que pretén mostrar a la societat que viure als pobles és igual de vàlid que fer-ho en qualsevol ciutat.

    Pujar