elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

'Toc de gràcia' a un dels grups criminals de venda de droga a gran escala més rellevant de la província d'Alacant

'Toc de gràcia' a un dels grups criminals de venda de droga a gran escala més rellevant de la província d'Alacant
  • Cau un grup criminal d'Alacant, Alcoi i Cocentaina, que comptava amb armes de foc per a la seua autodefensa i per a la protecció de les substàncies

Agents de la Policia Nacional han detingut en les localitats d'Alacant, Alcoi i Concentaina, a un grup criminal compost per 8 persones que es dedicaven al tràfic de drogues, i que comptaven amb armes de foc per a la seua autodefensa i per a la protecció de les substàncies.

El Grup I de Crim Organitzat de la Brigada Provincial de la Policia Judicial de la Comissària d'Alacant va tindre coneixement que diversos ciutadans marroquins juntament amb altres espanyols, s'estaven dedicant al tràfic de marihuana i haixix en grans quantitats.

La investigació s'inicie a mitjan febrer de l'any passat. Durant les primeres diligències realitzades per la Policia Nacional sobre delictes aliens al tràfic de drogues com a robatoris amb força, robatoris amb violència i estafes entre altres; els agents van poder descobrir que diversos dels presumptes autors detinguts realitzaven actes delictius de gravetat moderada de manera individual, però que pertanyien a un entramat il·lícit més complex i rellevant a nivell delinqüencial.

Quan es va estudiar més a fons l'entorn dels detinguts, es va poder descobrir un teixit il·lícit professionalitzat, que mantenia una estabilitat en el temps, que comptava amb una estructura jerarquitzada, i en el qual hi havia un repartiment de funcions clarament diferenciat.

Excepte un dels detinguts, a la resta no se'ls coneguda cap mena d'activitat laboral, no obstant això se'ls havia vist fer ús d'un gran nombre de vehicles d'alta gamma, i tots ells portaven un “alt tren de vida”.

Organització fortament estructurada i jerarquitzada

L'organització estava perfectament estructurada, amb un repartiment clar de tasques, entre les quals es podia diferenciar un líder, un altre dels integrants tenia funcions de @@guardaespaldas personal del líder, sent l'encarregat d'acompanyar-lo en el tancament de tractes i que actuara en el cas que fora necessari.

El grup criminal comptava també amb diverses persones que tenien funcions de logística. Aquestes s'encaraven d'habilitar espais de seguretat on emmagatzemar la droga així com d'organitzar la seua distribució, realitzant funcions de supervisió, tant dels pagaments com dels enviaments de la substància i la seua custòdia.

En l'última baula de l'organització es trobaven diverses persones que tenien funcions de venda i distribució de quantitats menors d'haixix (trafique a la menuda). D'aquesta manera l'explotació del “producte” es diversificava mitjançant la venda a gran i xicoteta escala, assegurant d'aquesta manera uns ingressos constants de diners, evitant la manca d'ingressos il·legals en el cas que alguna de les ramificacions de l'organització tinguera perdudes.

Dispositiu de detenció i confiscació de droga i armes
El Grup de Policia Judicial de la Policia Nacional va establir un fort dispositiu per a la detenció de tots els integrants del grup criminal, havent de comptar amb diferents unitats especialitzades, entre elles la Unitat de Mitjans Aeris de la Comissària Provincial d'Alacant. Aquesta Unitat té funcions clara de suport a les Unitats que realitzen la seua funció sobre terra i en primera línia d'intervenció.

També es van desplaçar agents del Grup Operatiu Especial de Seguretat (GOES) de la Prefectura Superior de Policia de la Comunitat Valenciana, els quals van realitzar les funcions que són pròpies de la seua especialitat. Van practicar diverses de les detencions dels investigats en els seus propis habitatges, intervencions que van ser valorades per la Policia Nacional com més delicades.

Es van realitzar diverses entrades i registres en les diferents localitats d'Alcoi, Concentaina i Alacant. Es va aconseguir la detenció de 8 dels investigats, entre ells set homes i una dona. Cinc dels detinguts eren d'origen marroquí, i tres d'ells espanyols. Les seues edats estaven compreses entre els 26 i 36 anys.

Excepte un dels detinguts, la resta tenien antecedents per fets similars o diferents als investigats, descobrint com un d'ells es trobava en situació irregular a Espanya.

La Policia Nacional incaut tres armes curtes municionadas de diferents calibres, més de 50 quilograms de marihuana, haixix en menor quantitat, i 100.000 euros en efectiu. També es van intervindre 4 vehicles d'alta gamma que havien sigut utilitzats per a cometre l'il·lícit, dels quals un d'ells va ser trobat en una localitat de Barcelona.

Fets delictius d'alta gravetat amb gran benefici econòmic

S'ha pogut veure que els involucrats comptaven amb armes curtes municionadas i llistes per a fer foc. A més, l'existència de la infraestructura mòbil que comptava amb gran quantitat de vehicles de gran cilindrada, els dotava d'una capacitat operativa que els permetia realitzar amb seguretat totes les activitats necessàries per a cometre el delicte.

L'estabilitat temporal d'aquest grup criminal, i la diferenciació de funcions dels seus membres, els quals tenien capacitat per a arribar a intercalar els seus rols sense que es ressentira el delicte; sumat a la valoració de la droga en el cas que la mateixa haguera sigut posada en funcionament dins del mercat il·lícit, fan que la Policia Nacional valore que la detenció d'aquests investigats, està motivada per un delicte d'alta gravetat amb grans beneficis econòmics.

Finalment sis dels detinguts van ser posats a disposició judicial dels Jutjats d'Instrucció de les ciutats d'Alcoi i Alacant, quedant la investigació oberta per a la localització i detenció de possibles ramificacions de l'organització que s'estan investigant.

MÉS FOTOS
'Toc de gràcia' a un dels grups criminals de venda de droga a gran escala més rellevant de la província d'Alacant - (foto 2)
'Toc de gràcia' a un dels grups criminals de venda de droga a gran escala més rellevant de la província d'Alacant - (foto 3)
'Toc de gràcia' a un dels grups criminals de venda de droga a gran escala més rellevant de la província d'Alacant - (foto 4)
Pujar