elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

'Teixint el carrer', un projecte integrador que conjumina reciclatge, art i veïnat

'Teixint el carrer', un projecte integrador que conjumina reciclatge, art i veïnat
  • La iniciativa ha sorgit al Poble Nou de Benitatxell i cerca conscienciar a la ciutadania creant parasoles amb material reciclat

MÉS FOTOS
'Teixint el carrer', un projecte integrador que conjumina reciclatge, art i veïnat - (foto 2)

Reciclar bosses de plàstic, fomentar els llaços entre els veïns i veïnes de les diferents zones del Poble Nou de Benitatxell i decorar els carrers en el 250 aniversari de les festes en honor a la patrona Santa Magdalena. Són els tres principals elements d'un heterogeni còctel que donarà com a resultat final ‘Teixint el carrer’, un projecte integrador i multidisciplinari que reuneix les regidories de Medi Ambient, Major i Festes.

La idea s'inspira en Valverde de la Vera (Càceres), poble pioner que va iniciar el projecte en 2013 amb l'objectiu d'implicar la ciutadania en l'elaboració de para-sols decoratius fabricats amb bosses de plàstic mitjançant la tècnica del ganxet XXL. Ara, Benitatxell va un pas més enllà. “Fascinats per aquesta idea, hem volgut adaptar-la a les nostres possibilitats i necessitats. Donat el gran potencial, hem ampliat el focus d'actuació perquè els para-sols no tinguen únicament una funció decorativa i protectora, sinó també social i mediambiental”, sostenen els tres regidors implicats.

Així, a més de reciclar i decorar, ‘Teixint el carrer’ pretén aglutinar a associacions, col·lectius i veïnat en un projecte comú que servisca per a traure de l'aïllament al col·lectiu de persones majors, que al Poble Nou de Benitatxell representa més del 30% de la població.

Les fases de ‘Teixint el carrer’

El projecte, dividit en tres fases, donarà inici aquest diumenge 15 de desembre aprofitant el Marcat de Nadal, que albergarà un estand de ‘Teixint el carrer’. En ell es donarà a conéixer al públic tant l'essència d'aquesta idea com els terminis previstos i les mires de futur.

La primera fase es durà a terme des de la Regidoria de Medi Ambient, a càrrec de Jorge Pascual. Consistirà en una campanya de recollida de bosses de plàstic i de foment de les bosses i sistemes duradors i ecològics. Començarà el diumenge 15, amb el Mercat de Nadal. Aqueix dia s'estrenarà el primer contenidor de cartó on depositar les bosses per als futurs tendals i tapissos. A més, s'oferirà un taller demostratiu inicial sobre com tallar les bosses i com teixir. Aprofitant que serà un dia de compres nadalenques i que es generarà molt de trànsit de bosses de plàstic, es durà a terme la campanya ‘Canvia'm per una de plàstic’, a través de la qual s'intercanviaran diverses bosses de plàstic per una de material no contaminant.

Després d'aqueixa primera jornada, la recollida de bosses s'estendrà a tot el terme municipal. Els contenidors s'instal·laran en edificis públics com l'ajuntament, el Centre de Salut, el retén de policia, el col·legi Santa María Magdalena, el Mercat Municipal i el Centre Social. A més, se sol·licitarà la col·laboració de comerços col·laboradors que desitgen acollir-los a les seues botigues.

La segona fase la coordinarà la Regidoria del Major, a càrrec de Isa Garrido. Consistirà en l'elaboració dels tendals i tapissos fabricats a base de bosses de plàstic mitjançant tècniques de ganxet. Durant diversos mesos, es realitzaran tallers i trobades en els quals participaran totes les associacions, col·lectius i veïnat implicats.

La tercera i última fase es durà a terme des de la Regidoria de Festes, a càrrec de Mayte Roldán. Consistirà a mostrar a tot el poble el treball realitzat durant tot l'any. Durant les festes patronals en honor a Santa María Magdalena, que el mes de juliol de 2020 commemoraran el seu 250 aniversari, es farà una exposició dels primers tapissos. Aquests, que albergaran motius o dibuixos relacionats amb la imatge de la patrona o la festa, s'utilitzaran per a decorar els laterals de la plaça de l'Església.

S'espera que els tapissos que penjaran de la plaça de l'Església siguen els primers de molts, ja que la intenció de les tres regidories implicades és que aquest siga un projecte continuista i a llarg termini. Donat el poc marge de temps i les costoses labors, per al 2020 s'han projectat dos xicotets tapissos. No obstant això, la idea és anar creixent per a poder omplir de tendals tots els carrers del municipi durant les festes patronals.

Pujar