elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Quasi mitja tona de peix il·legal intervingut en els ports pesquers alacantins

Quasi mitja tona de peix il·legal intervingut en els ports pesquers alacantins
  • Sense data de caducitat i exemplars que no compleixen amb les mesures establides són les raons d'aquesta confiscació pels agents en tres actuacions realitzades a Santa Pola, Altea i Alacant

MÉS FOTOS
Quasi mitja tona de peix il·legal intervingut en els ports pesquers alacantins - (foto 2)
Quasi mitja tona de peix il·legal intervingut en els ports pesquers alacantins - (foto 3)

La Guàrdia Civil d'Alacant, en el marc del control rutinari que realitza sobre el comerç de peix, ha intervingut 472 quilograms de mercaderia que estava sent transportada sense complir els requisits legals requerits segons la normativa en vigor. Han sigut proposats per a sanció davant els organismes competents quatre persones i una empresa.

La setmana passada, la Patrulla de Protecció de la Naturalesa (PACPRONA) de la Comandància d'Alacant va realitzar, com és habitual, diverses inspeccions en diferents ports pesquers de la província, en el marc del control periòdic i específic que es duu a terme sobre el comerç de productes pesquers, amb la finalitat de garantir als consumidors la qualitat de la mercaderia, així com les de protegir tant el medi natural com la supervivència de les diferents espècies.

En una actuació realitzada a Santa Pola, els agents van localitzar 220 quilograms de marisc congelat que mancava tant de la traçabilitat (necessària per a conèixer el seu lícit origen), com de la indicació de la data final de consum òptim, la qual cosa pot significar un risc seriós, en desconèixer si la data límit ha sigut superada.En

altres dues inspeccions, realitzades una en el port d'Alacant, i una altra en el d'Altea, els agents van localitzar sengles vehicles que transportaven exemplars immadurs de lluç, que havien sigut capturats i venuts sense haver passat per la llotja. La mercaderia estava sent transportada oculta entre altres exemplars que sí que complien amb els requisits legals de talla i traçabilitat. Per a l'espècie Merluccius merluccius, la talla mínima reglamentària és de 20 centímetres. Els exemplars de llucet intervinguts per la Guàrdia Civil en aquestes inspeccions (52 quilograms en la inspecció d'Alacant i 200 quilograms en la d'Altea) van registrar una talla mitjana de 16 centímetres. La pesca d'exemplars immadurs, minvament la capacitat de supervivència de l'espècie, en ser capturada abans d'aconseguir l'edat reproductiva.

La manca d'etiquetatge, observada en tots els casos, repercuteix en la impossibilitat de comprovar que els productes alimentosos hagen passat els controls sanitaris i, per tant, la informació de tals extrems als consumidors.
Com a resultat de les tres actuacions el SEPRONA ha intervingut quasi mitja tona de productes pesquers. El lluç, després de passar els controls oportuns ha sigut donada a associacions benèfiques per al seu consum. En el cas del marisc, al no poder comprovar la seua data de caducitat, s'ha procedit a la seua destrucció.

Han sigut proposats com a presumptes autors d'infracció quatre persones físiques i una jurídica, així com el patró i un armador d'un vaixell pesquer que va ser sorprès venent la mercaderia als transportistes inspeccionats a Altea. Les infraccions observades en les tres inspeccions estan classificades com a greus, per la qual cosa comporten possibles sancions a cadascun dels implicats d'entre 601 a 30.000 euros. Les actes d'inspecció instruïdes pels agents han sigut posades a la disposició de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i a la Conselleria de Sanitat i Salut Pública, competents per a resoldre els expedients administratius.

Pujar