23 de setembre de 2020 23/9/20

Productors d’oli dels pobles d’interior de la Muntanya d’Alacant treballen conjuntament per dinamitzar el seu sector amb un producte ‘premium’ i diferenciat

Productors d’oli dels pobles d’interior de la Muntanya d’Alacant treballen conjuntament per dinamitzar el seu sector amb un producte ‘premium’ i diferenciat - (foto 1)
  • El grup Olis de Diània s’obri a la possibilitat de crear una "marca paraigües” que identifique els seus productes i la seva zona per la seua qualitat i especificitat

MÉS FOTOS
Productors d’oli dels pobles d’interior de la Muntanya d’Alacant treballen conjuntament per dinamitzar el seu sector amb un producte ‘premium’ i diferenciat - (foto 2)
Productors d’oli dels pobles d’interior de la Muntanya d’Alacant treballen conjuntament per dinamitzar el seu sector amb un producte ‘premium’ i diferenciat - (foto 3)

Més d'una vintena de xicotets productors i d'amants de l'oli de la Muntanya d'Alacant juntament amb el Grup d'Acció Local Rural Muntanya d'Alacant (GALRMA) es van reunir el passat 16 de setembre al molí d'Alcosser de Planes (El Comtat) en una nova sessió de treball del grup Olis de Diània per tal de crear sinèrgies, trobar confluències i dinamitzar aquest sector amb un producte de qualitat 'premium', el seu oli.

A la trobada posaren en comú experiències i abordaren la possibilitat de crear una espècie de "marca paraigües" per reforcar el coneixement del seu oli premium de la zona de la Muntanya d'Alacant. També engegaren l’organització d'una jornada formativa de cara als xicotets productors, així com diversos aspectes de la seua promoció, desde la participació en tasts d’oli al seu paper en Festes com la de l’Oli de la Vall de Gallinera o la Mostra d’Oli de Xaló. 

El grup de treball va néixer a finals de l'any passat a ran de la seua participació a la III Festa de l'Oli d'Alpatro, a la Vall de Gallinera. Els productors pertanyen a zones rurals de les comarques alacantines de la Marina Alta, la Marina Baixa, El Comtat, l’Alcoià I l’Alt Vinalopó. Les varietats més utilitzades en l’elaboració del seu oli d’oliva verge extra són la mançanella (Villalonga), la blanqueta i l’alfafarenca.

Olis de Diània es basa en el concepte Diània creat pel metge, etnobotànic i divulgador de la saviesa de les nostres plantes Joan Pellicer i Bataller. El territori diànic -sobretot muntanyenc- abarcaria en principi les comarques centrals del País Valencià.

Pel que fa al Grup d’Acció Rural Muntanya d’Alacant (GALRMA) cal destacar que aglutina fins a 58 municipis de les comarques de l'Alcoià, l'Alt Vinalopó, El Comtat, La Marina Alta i la Marina Baixa. És una associació sense ànim de lucre que agrupa entitats públiques i privades dels territoris rurals amb la finalitat de desenvolupar accions en aquestes zones mitjançant el finançament del programa LEADER (Fons d'ajudes europees a projectes de desenvolupament rural innovador que s'integra en el Pla de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana). Les seues estratègies i actuacions estan enfocades al creixement intel·ligent, sostenible i integrador, i a la lluita contra el despoblament I abandonament rural.

Pujar