elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
PLANS SETMANA SANTA

Deu plans per gaudir de la Setmana Santa en la província d'Alacant

Deu plans per gaudir de la Setmana Santa en la província d'Alacant
  • Alacant és molt més que la destinació turística de sol i platja per excel·lència, i la Setmana Santa 2022 és un bon moment per a comprovar-ho

  • La Processó de Dimecres Sant del barri de la Santa Creu, una visita a Guadalest o el Diumenge de Rams d'Elx són alguns dels plans que no has de perdre't en aquesta Setmana Santa en la província d'Alacant

MÉS FOTOS
Deu plans per gaudir de la Setmana Santa en la província d'Alacant - (foto 2)
Deu plans per gaudir de la Setmana Santa en la província d'Alacant - (foto 3)

Els actes de Setmana Santa ja se succeïxen en els diferents municipis de la Comunitat Valenciana. La volta a una quasi total normalitat permet recordar que aquesta festivitat no se celebra des de fa tres anys com mereix. Per això, si penses moure't i disfrutar durant estos següents dies festius, ací tens una recopilació de plans que pots fer tant en família com amb amics.

La província d'Alacant no es limita a rebre el turisme de Sol i platja, i la Setmana Santa és una bona època de l'any per a comprovar tots els seus secrets. En elperiodic.com, et facilitem un decàleg en què hi ha lloc per a l'oci, el sol i la fe:

1. Passar el Diumenge de Rams a Elx

Declarat Festa d'Interés Turístic a nivell autonòmic, el Diumenge de Rams a Elx és el dia que millor reflecteix la idiosincràsia del poble elxà. Tota la ciutat participa en la processó i milers d'ànimes es tiraran al carrer demà diumenge 10 d'abril en una processó que emula l'entrada triomfal de Jesucrist a Jerusalem. És una tradició que Elx té marcada en roig en el seu calendari i que viu amb tots els seus veïns formant part de la processó que se celebra des de 1371.

Enguany, per l'esperada volta a la normalitat, la mítica Palma d'Elx, més enllà de l'aportació cristiana a la processó, s'ha convertit en el símbol de la festivitat. El record de la Palma és també una ajuda al gremi artesanal en un verdader treball laboriós per a confeccionar les palmes. El que ha suscitat alguna polèmica entre els veïns ha estat la coincidència amb el partit de futbol Elx-Reial Societat que LaLliga ha col.locat per a les 18:30h de la vesprada. 

Els aficionats franjaverds hauran de fer un espai al seu dia gran i recolzar al seu equip en la lluïta per la permanència. Per als turistes que passen el Diumenge de Rams a Elx en família, un luxe seria poder convéncer alguns membres de poder veure la Processó a canvi d'acabar el dia en l'Estadi Martínez Valero.

Imatge de la Processó del Diumenge de Rams a Elx
Imatge de la Processó del Diumenge de Rams a Elx

2. Una escapada a Guadalest i el seu castell

Amagat a la Serra d'Aitana, Guadalest és considerat un dels pobles més bonics d'Espanya. Qualsevol dia de la Setmana Santa serà bona opció per a visitar aquesta xicoteta població d'uns 200 habitants que guarda espais preciosos en la seua arquitectura. L'entrada al poble es realitza per un túnel sobre el qual s'erigix el seu castell.

Més enllà del valor estètic, bars, botigues i hostaleria s'han aprofitat del fet que Guadalest s'haja convertit en els últims anys en el destí d'interior per excel·lència de la Costa Blanca. A més, en ple entorn de l'embassament de Guadalest, hi ha una ruta circular que sobrepassa els 10 kilòmetres que pot ser una gran manera d'acabar fent esport en un dia de total comunió amb els paisatges d'interior de la província d'Alacant.

3. Visitar l'Alqueria Blanca

La ficció pot acostar-se a la realitat en Setmana Santa. En un punt de la província d'Alacant, es roda 'L'Alqueria Blanca', una sèrie que ha marcat un abans i un després en la televisió autonòmica valenciana Canal 9, ara ÀPuntMedia. Es tracta de la població de Santa Eulàlia, entre els termes municipals de Sax i Villena, en el que se succeïxen les trames de la sèrie.

De segur, una generació de valencians ha visitat en algun moment esta xicoteta i acollidora població de l'interior d'Alacant. Ara, arran de l'emissió de la nova temporada a finals de 2021 i després d'una recessió en les gravacions a causa del tancament de la cadena autonòmica, és un gran moment per a revisitar la Plaça del Poble, el Bar o l'Església d'una ficció ambientada en els anys 60.

4. Processó de Dimecres Sant en el barri de la Santa Creu

En el seu 75 aniversari, el Pas del Davallament inaugura un nou tron amb sis imatges i una nova túnica per a procesionar pel popular barri de la Santa Cruz. Este acte és ja un dels més emotius i multitudinaris de la Setmana Santa d'Alacant i se celebrarà dimecres que ve 13 d'abril, és a dir, en Dimecres Sant.

La proximitat entre els balcons del barri crea unes imatges precioses i plenes de fe i emoció. A més, la imatge -amb el tron al complet- supera els 2.200 kilos després de la nova adquisició per a la Setmana Santa que el coronavirus va arruïnar. Ara, cap alacantí ha de perdre's la processó de Dimecres Sant que representarà el zenit entre els actes festius de la capital alacantina.

5. Volar en parapent en Santa Pola

Si has de complir amb alguna promesa o decideixes sobreposar-te a algunes de les teues pors, el sud de la província d'Alacant et dóna una oportunitat immillorable per a fer-ho: el parapent. Amb els comandaments d'un monitor experimentat, podràs disfrutar de trajectes de 20 minuts a vista de pardal. A més, tens l'oportunitat de fer-ho per parelles i així compartir una experiència que tot el món ha de provar alguna vegada en la vida.

Santa Pola és una de les ciutats que ofereix aquest servei. Veure el Mediterrani des de l'aire no té preu, o tal vegada sí, encara que segur que val la pena assumir-lo. La Setmana Santa també es pot disfrutar d'un plan d'oci per als més atrevits.

6. Ruta de Museus

Alacant, abans que destinació turística, va ser una província amb un gran pes industrial, sobretot, associat al calçat, el joguet o el xocolate. En zones d'interior -en la seua majoria- s'han construït museus per a ensenyar quin era el tipus de treball artesanal que realitzaven els treballadors d'aquells gremis.

El Museu del Joguet d'Ibi, únic a Espanya; el Museu de la Nina d'Onil, el Museu del Xocolate de Vilajoyosa o el Museu del Torró de Xixona creen una ruta per a disfrutar en família i aprendre amb activitats de qualsevol tipus i per a totes les edats. En alguns d'ells, hi ha servici d'audioguía, però convé realitzar reserves amb antelació per a poder entrar.

Museu del xocolate
Museu del xocolate

7. Setmana Santa d'Orihuela

Un altre dels municipis que celebren amb més efusivitat la Setmana Santa és Orihuela, localitat del Baix Segura. Els orígens d'aquesta festivitat es remunten allí al segle XVII, encara que ja se celebraven processons de Divendres Sant en el segle XII. Els organitzadors, evidentment, han passat de ser les associacions gremials a les noves confraries, que han portat el nom d'Orihuela a l'avantguarda de totes i cadascuna de les festes religioses corresponents a la Setmana Santa.

Entre els actes, destaquen a més de la Diablesa, el Caracol o el Encuentro, la Convocatòria. Es tracta d'un conjunt musical de botzines, clarins, tambors i campanes que cascavellegen i formen un ambient acústic inigualable.

8. Passejar per les Platges d'Alacant

Si has de treballar, no tens excessiu temps o simplement vols un plan més tranquil, sempre pots escollir les platges més conegudes de la costa d'Alacant. Allí pots passejar, berenar la tradicional Mona de Pasqua en algun dels seus berenadors o inclús fer volar la milotxa, una de les tradicions més assentats en l'imaginari col·lectiu valencià per a passar les Pasqües.

Per exemple, la Platja del Postiguet o la Platja de Sant Joan, que acull les fogueres en el mes de juny, són dos de les precioses platges per les quals acomiadar la Setmana Santa i esgotar fins al capvespre, ara que els dies són dies fins més enllà de les huit de la vesprada.

9. Conéixer l'illa de Tabarca

L'illa de Tabarca és un dels destinacions turístiques més demandats de la província d'Alacant, especialment durant l'estiu. Malgrat haver sigut colpejada pel temporal, per a unes vacacions d'abril almenys allí trobaràs un recés de pau i una oportunitat per a desconnectar i creure't en el paradís caribeny a un passeig amb vaixell de distància amb la realitat.

Aquesta porció de terra situada a tan sols huit quilòmetres de Santa Pola reuneix una àmplia fauna marina i és un dels punts on es practica submarinisme, amb tot tipus de tarifes i a tots els nivells. Per descomptat, un destí de mar a Alacant no és gens menyspreable, siga quin siga el moment de l'any.

Vista panoràmica de l'illa de Tabarca
Vista panoràmica de l'illa de Tabarca

10. Una excursió tradicional a parcs d'animals

Benidorm també pot ser un lloc de vacances en Setmana Santa. El parc d'atraccions és la visita de sempre i mai falla. Ara que les temperatures deixen de ser fredes però no fa excessiva calor per a atrevir-se amb els parcs aquàtics, queden dos opcions: parcs d'animals o parcs d'atraccions. En el cas de la famosa Terra Mítica, només roman oberta a l'estiu.

No obstant això, podem optar per la visita a Mundo Mar -on trobar animals aquàtics- o bé tornar a Elx i disfrutar del Río Safari o Safari Park -de totes les espècies i superfícies-. Ara que els més menuts disfruten de noves vacances escolars, la connexió amb la naturalesa també pot arribar de manera directa.

 

Pujar