elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Localitzades en el fons d'un embassament a Monòver nou armes que havien sigut robades

Localitzades en el fons d'un embassament a Monòver nou armes que havien sigut robades
  • Els acusats van tractar de vendre-les en el mercat negre sense èxit i l'operació continua oberta perquè els detinguts poden estar implicats en altres robatoris de la zona

MÉS FOTOS
Localitzades en el fons d'un embassament a Monòver nou armes que havien sigut robades - (foto 2)
Localitzades en el fons d'un embassament a Monòver nou armes que havien sigut robades - (foto 3)
Localitzades en el fons d'un embassament a Monòver nou armes que havien sigut robades - (foto 4)

La Guàrdia Civil ha detingut a cinc homes com a presumptes autors d'un delicte de pertinença a grup criminal, dos delictes de robatori amb força en les coses, i un delicte de tinença il·lícita d'armes. També s'ha investigat a un altre home com a presumpte autor d'un delicte d'encobriment. Van sostraure nou armes d'una finca de Monòver, que van haver de recuperar els bussos de la Guàrdia Civil, després que les hagueren ocultades dins d'un embassament de reg.

A la fi del mes d'agost, en dos dies alterns, es van produir dos robatoris en una mateixa finca de Monòver, de la qual van sostraure 6 escopetes de caça, 2 carabines d'aire comprimit, 1 carabina del 22, 4.000 kgs d'ametles, 230 garrafes de 5 litres d'oli, diverses eines i gasoil bonificat, emmagatzemat en diversos bidons.

Quan els agents van acudir a practicar la inspecció tècnica ocular, van observar que els possibles autors podien haver estudiat la finca i la manera d'accedir a ella, o fins i tot saber a quines hores estava sense els amos dins. És més, després del primer robatori van decidir tornar per a arreplegar els objectes que no s'havien pogut portar en el primer. Posteriorment, i després d'haver valorat els llocs per on podien haver fugit, la possibilitat que es conegueren molt bé la zona va ser la que va cobrar més força.

Finalment, amb l'anàlisi de les persones i vehicles que havien circulat per aqueixa àrea en concret, es van obtenir una sèrie de dades concloents que va portar als agents investigadors a localitzar tres habitatges situats en la localitat del Pinós, on pogueren amagar-se els presumptes autors.

Va ser de matinada quan es va decidir desplegar un important operatiu, format per mig centenar de guàrdies civils, per a entrar de manera simultània als habitatges, donant com a resultat la detenció de cinc individus i la recuperació de diversos efectes sostrets.

No obstant això, en aquests registres van faltar els objectes més destacats del robatori: les deu armes i part de les garrafes d'oli, aquestes últimes molt difícils d'amagar pel gran volum d'espai que ocupen.

Les garrafes d'oli, 132 de les 230 sostretes, es van aconseguir recuperar en la localitat murciana de Barinas, on també es va investigar al sisè implicat, com a presumpte autor d'un delicte d'encobriment.

Trobar les escopetes va ser molt més complicat. Es va tenir coneixement que havien intentat vendre-les en el mercat negre sense èxit, però no tenien dades exactes d'on les havien pogudes amagar.

Després d'analitzar minuciosament els moviments d'aquests homes després del robatori, van concloure que un embassament de reg situat en el terme municipal de Monòver, era el lloc idoni per a fer-les desaparèixer i que en aqueix lloc la Guàrdia Civil mai les cercaria.

L'Equip ROCA (Equip contra els Robatoris en el Camp) d'Ibi, responsable de la investigació, va decidir llavors sol·licitar la col·laboració dels especialistes de la Comandància d'Alacant en les activitats subaqüàtiques, el GEAS, perquè realitzaren una immersió en aquest embassament.

D'allí van aconseguir traure del fons de l'embassament, mesclades entre el llot i l'aigua estancada, les armes submergides, una a una.

En total s'han recuperat: 6 escopetes de caça, 2 carabines d'aire comprimit, 1 carabina del 22, 132 garrafes de 5 litres d'oli, 25 litres de gasoil B, un aparell de mesurament i localització de fugides d'aigua, caretes de soldadura, trepants, serres de calar, radials i diversos martells pneumàtics.

En aquesta operació han intervingut l'Equip ROCA d'Ibi, com a Unitat investigadora, el GEAS (bussos), efectius de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USECIC) d'Alacant i Torrevella, Policia Judicial i Àrea d'Investigació de Novelda i Policia Local del Pinós.

Exposició amb les eines intervingudes en el Lloc Principal de la Guàrdia Civil de Novelda
L'operació continua oberta no descartant-se la implicació d'aquestes persones en altres robatoris ocorreguts en la zona, ja que els han sigut confiscades de manera cautelar nombroses eines la procedència de les quals poguera ser il·lícita.

Per a això, s'ha instal·lat una exposició amb les eines intervingudes, de les quals ara com ara es desconeix la seua procedència, en les dependències de la Guàrdia Civil de Novelda, perquè les persones que s'hagen vist afectades en robatoris en empreses o cases de cases de camp puguen revisar-les.

Pujar