elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un estudi de la Universitat d'Alacant afirma que l'amor i la família estan canviant a Espanya

Fotograma de la pel·lícula La gran familia
Fotograma de la pel·lícula La gran familia
  • El sociòleg autor de l’estudi conclou que són els nous models de família i les circumstàncies annexes a aquesta les que la fan fluctuar cap a la desconstrucció

  • ‘Ens trobem bastant perduts en el tema de l’amor, no sabem com amar’ afirma l’investigador

MÉS FOTOS
Fotografia model de família monoparental.

El model “mediterrani” de família espanyola comença a desdibuixar-se del mapa. Una investigació de la Universitat d’Alacant conclou que la família espanyola oscil·la, actualment, entre resistir-se a desaparèixer com a institució, a viure la decadència, crisi o el final complet. 

El sociòleg Juan Antonio Roche Cárcel ha observat que s’hi donen circumstàncies antagòniques que relegarien la família espanyola fora del “model mediterrani” en el qual la majoria dels treballs teòrics sobre l’amor i la família l’han inscrita. Així, Roche matisa aquest model i el deixa en un lloc de transició, una intersecció en la qual s’autodeterminaria amb format propi, ja que “encara conserva gran part de les antigues funcions, al mateix temps que el divorci augmenta i els membres de la família disminueixen, el model és cada vegada més efímer i ha sorgit una pluralitat de formes familiars que han trencat amb el model tradicional dominant de matrimoni romàntic per a tota la vida”. 

D’altra banda, afig l’investigador, en “The paradoxes of love in the Spanish family: a sociological approach”, article publicat en F1000Research, la família espanyola també es troba entre el model ‘familiarista’ i l’individual, mentre que la manera d’estimar fluctua entre el patriarcat tradicional i el democràtic, l’individual i el comunitari. 

D’aquesta manera, el científic social assegura que les relacions romàntiques que s’han institucionalitzat en la família espanyola són més paradoxals, estranyes per seguir inscrites en aquest model “mediterrani”, però s’acosten ràpidament al model del nord d’Europa.

L’article científic part de la premissa de saber on es troba exactament l’amor en la família espanyola, assenyala Roche Cárcel “la família espanyola és una família de base sentimental, però està a mig camí entre la família romàntica i la família on mana l’accepció del ‘amor confluent’, segons el sociòleg Anthony Giddens”, assenyala Roche Cárcel. Per ‘amor confluent’ defineix el sociòleg “s’entén el tipus d’amor contemporani, i les característiques d’aquest són que és efímer, intens, està unit a la sexualitat i és un y es un amor líquid, que dura poc de temps”, especifica Roche.

L’investigador detalla com les persones es debaten entre la mena d'amor romàntic, propi del segle XIX, on hi havia el matrimoni i era per a tota la vida, i l'amor confluent. “Estem en un moment de trànsit en el qual les velles idees es mantenen i les noves no estan establides íntegrament. Això ens impedeix generar un concepte de l'amor contemporani més apropiat per al nostre temps”, apunta.

“La conclusió seria que estem bastant perduts en el tema de l'amor, no sabem com estimar”, afirma el sociòleg de la UA.

Juan Antonio Roche és professor de Sociologia a la Universitat d’Alacant, president del Comitè de Sociologia de les Emocions de la FES (Federació Espanyola de Sociologia) i vicepresident de la Xarxa Internacional d’investigadors de Sociologia dels Cossos i de les Emocions REDISS.

Pujar