elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Estes són les actuacions de modernització de la Línia 9 de TRAM d’Alacant que unix Benidorm i Dénia

Estes són les actuacions de modernització de la Línia 9 de TRAM d’Alacant que unix Benidorm i Dénia
  • Els treballs comprenen la renovació dels viaductes d’Algar i Mascarat, així com els treballs d'emergència en la zona del Mascarat i la incorporació de nou material mòbil

La Generalitat Valenciana està duent a terme diferents treballs en la línia que unix Benidorm i Dénia (Línia 9 de TRAM d’Alacant) amb l'objectiu de garantir la regularitat i qualitat del servici. Les diferents actuacions es basen en les millores tècniques i noves infraestructures, així com la incorporació de nou material mòbil.

En este sentit, s'estan executant diferents actuacions, com la renovació dels viaductes d’Algar i Mascarat, així com els treballs d'emergència en la zona del Mascarat, amb la finalitat de renovar i modernitzar la línia. Una vegada finalitzats estos treballs, les noves modernes unitats de propulsió dièsel-elèctrica Sèrie 5000 podran circular per tota la Línia 9, evitant d'esta manera als usuaris el transbord que realitzen actualment a Calp.

Obres en Mascarat

Respecte a les obres d'emergència que s'estan realitzant en la zona de Mascarat, estes tenen com a objectiu reparar els danys provocats per l'incendi patit el mes de gener passat en esta zona. Les obres afecten els trams Olla d’Altea-Calp i Calp-Benissa-Teulada, ja que s'aprofitarà el tall del servici ferroviari per a realitzar, durant el mes d'octubre, una obra de manteniment de la infraestructura i via que afecta el tram Calp-Benissa.

Les accions comprenen la retirada d'arbratge, la mitigació de possibles riscos geològics i la reconstrucció d'un terraplé i infraestructura de drenatge, així com la reducció de l'erosió en talussos i vessants pròxims al traçat de la via. Totes estos treballs estan pressupostats en 3 milions d'euros aproximadament.

Des del passat 9 d'abril, s'oferix transport alternatiu d'autobús entre les estacions d'Olla Altea i Calp, ja que estos treballs obliguen a interrompre inicialment la circulació ferroviària. Estos transbords mantenen l'horari de pas dels trens en la zona afectada, amb una modificació de les hores d'eixida, pas i arribada en el tram afectat.

Després d'esta primera cort, a partir de setembre la interrupció s'establirà entre Garganes i Calp i, posteriorment, a l'octubre s'ampliarà fins a Teulada. En una última fase, abans de la finalització de les obres al desembre, el tall comprendrà el tram Garganes-Calp.

Renovació dels viaductes del Algar i Mascarat

Respecte als treballs en Mascarat, estos comprenen la substitució de l'actual viaducte, construït entre els anys 1913 i 1915, per un nou de característiques i estètica similars, que tindrà una longitud total de 43,20 metres. El pressupost de licitació d'esta actuació ascendix a 8,2 milions d'euros.

A més, l'actuació de Mascarat inclou la reposició en tot el traçat de l'actual superestructura de la plataforma ferroviària en balast per via en placa, protecció i l'execució de 12.475 m² de superfície de talús mitjançant malles de triple torsió i la col·locació de pantalles dinàmiques. Totes dues actuacions garantiran la qualitat del servici i fiabilitat de les estructures enfront del pas de les noves unitats de propulsió dièsel i elèctrica.

Quant al viaducte sobre el riu Algar, que va ser construït entre 1913 i 1915, este es mantindrà com a passarel·la per als vianants i es construirà un pont paral·lel al ja existent. Esta actuació, ja en procés d'execució, compta amb un pressupost de licitació de 9,6 milions d'euros. El projecte constructiu inclou l'execució d'un viaducte amb llosa de formigó el tauler del qual té una longitud de 226 metres i un ample total de 6 metres.

Pujar