elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Estafa en la ITV: Desarticula una xarxa que facilitava de manera fraudulenta la revisió de vehicles a Alacant

Estafa en la ITV: Desarticula una xarxa que facilitava de manera fraudulenta la revisió de vehicles a Alacant
  • Tant la investigació com l'operatiu va comptar amb la inestimable cooperació i participació del Cos de Policia Local de Crevillent que va col·laborar en diversos dispositius.

En un operatiu que va abastar mesos d'investigació, la Policia Nacional ha desmantellat una complexa xarxa criminal enfocada a facilitar de manera fraudulenta Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV) i que abastaria la implicació de propietaris de vehicles que es desplaçarien des de diferents punts d'Espanya fins a la localitat de Crevillent (Alacant) i Santomera (Múrcia). Aquesta xarxa guardava estreta relació amb empreses que es dedicaven a la compravenda de vehicles.

Inici de la investigació

L'operació, liderada pel Grup d'Investigació de la Brigada d'Estrangeria i Fronteres de la Comissaria de Policia Nacional a Elx, amb la col·laboració del Cos de Policia Local de Crevillent, va revelar una trama delictiva que involucrava a ciutadans d'origen marroquí, senegalés i espanyols.

En el centre d'aquesta operació i com a principal investigat es trobava un individu de nacionalitat marroquina, resident a Crevillent, qui exercia un paper clau com a intermediari entre empreses de compravenda de vehicles de segona mà i importació, tallers de la zona i una Estació d'ITV a Santomera (Múrcia).

La seua participació abastava des de la supervisió d'inspeccions fraudulentes dins de la pròpia estació d'ITV, fins a la revisió de documents; arribant fins i tot a tindre connexions amb propietaris de vehicles particulars amb deficiències, als quals cobrava per a aconseguir un resultat positiu en la inspecció del vehicle en l'estació.

15 fallades greus per a un vehicle amb la ITV recentment aprovada

A tall d'exemple, en el transcurs de la investigació i cap a la primera quinzena del mes de juny, els agents adscrits al Grup d'Investigació de la Brigada d'Estrangeria i fronteres d'Elx van centrar la ubicació d'un d'eixos vehicles investigats i que recentment hauria passat una presumpta Inspecció Tècnica de Vehicle amb resultat favorable, però de manera fraudulenta.

Els investigadors van interceptar al conductor d'aquest vehicle i al·legant el mal estat visible i ostensible d'aquest, van acompanyar al seu conductor fins a una altra ITV de la localitat d'Elx on el vehicle va ser objecte d'una xicoteta inspecció tècnica. Fruit d'aquesta inspecció, es va poder concloure que eixe vehicle presentava un total de 15 fallades diferents de caràcter greu, sent important aclarir que amb tan sols un d'ells no hauria de passar la Inspecció.

Metodologia delictiva

Les diligències realitzades per part de la Policia Nacional van revelar la col·laboració estreta entre el principal investigat i diverses empreses de compravenda de vehicles de Crevillent, totes majoritàriament dirigides per ciutadans d'origen marroquí. Aquestes empreses adquirien per a la seua venda vehicles amb deficiències greus o sense la documentació necessària per a la seua matriculació a Espanya i posterior venda, contribuint així a l'entramat delictiu.

La metodologia operativa delictiva del principal investigat es va consolidar al llarg d'almenys dos anys, durant els quals s'estima que a aproximadament 5.000 vehicles van ser sotmesos a inspeccions favorables de manera fraudulenta representant un risc potencial per a la seguretat viària. La investigació concloc que alguns d'aquests vehicles es desplaçarien des de ciutats com Granada, Almeria, València o Albacete.

Fase d'Explotació

La Policia Nacional va concloure la investigació el passat dia 28 de novembre, amb el registre i inspecció d'una de les Estacions que té concedida la Inspecció Tècnica de Vehicles en la localitat de Santomera (Múrcia) així com dues empreses de compravenda de vehicles de segona mà en la localitat de Crevillent.

Tretze han sigut els arrestats totals, set empleats de l'Estació d'ITV, incloent-hi directors tècnics, enginyers i tècnics especialitzats, la resta de detinguts van ser localitzats en diferents localitats com Molina de Segura, Crevillent i Elx.

Entre els detinguts, varis amb antecedents penals, es trobaven huit ciutadans espanyols, quatre marroquins i un senegalés. Els autors estaven compresos entre els 32 anys fins als 68 anys.

A més de les detencions, es van decomissar 9.000 euros en efectiu, documentació vinculada als delictes investigats i una màquina encunyadora de matrícules.

L'operatiu també va incloure inspeccions en més de 200 vehicles en els establiments de compravenda objecte d'investigació, resultant en la immobilització d'alguns d'ells per part de la Policia Local de Crevillent a causa de la falta de documentació.

El principal investigat actuava com un empleat més de la ITV

La inspecció duta a terme el passat dia 28 de novembre en l'Estació ITV va destapar la inusual relació que el principal investigat mantenia amb l'empresa, així com amb els encarregats i treballadors.

En aquest registre els investigadors de la Policia Nacional van trobar una taquilla que era utilitzada exclusivament pel principal investigat, el qual no era treballador "assalariat" de l'estació, i el més sorprenent de tot és que a l'interior d'aquesta taquilla van trobar un dispositiu OBD (On Board Diagnostics) que era utilitzat per aquest per a eliminar electrònicament les fallades que els vehicles "corruptes" donaven en la complexa maquinària utilitzada en aquesta mena d'estacions i així poder seguir amb la inspecció de manera favorable.

Les actuacions van ser posades en coneixement del Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia d'Elx, encara que alguns dels detinguts van ser posats a la disposició dels Jutjats de Múrcia i Molina del Segura.

Tots els detinguts enfronten càrrecs que van des de pertinença a organització criminal, delictes contra l'Administració pública, falsedat documental fins a delictes contra la seguretat viària, incloent-hi estafa al gerent del taller investigat.

La desarticulació d'aquesta complexa xarxa criminal subratlla l'efectivitat de la col·laboració entre les forces policials en la lluita contra activitats delictives que comprometen la seguretat i legalitat en l'àmbit vehicular.

Pujar