30 de novembre de 2020 30/11/20

Compromís exigeix solucions a l’amenaça de solsida del poble de Benillup al barranc de Cairata

Compromís exigeix solucions a l’amenaça de solsida del poble de Benillup al barranc de Cairata - (foto 1)
  • El senador Carles Mulet visita el municipi del Comtat després d’haver dut ja l’assumpte al Senat

MÉS FOTOS
Compromís exigeix solucions a l’amenaça de solsida del poble de Benillup al barranc de Cairata - (foto 2)

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha visitat el municipi de Benillup i s’ha reunit amb el seu alcalde, Javier Navarro, i veïns del poble, per conèixer de primera la situació que està provocant la desaparició progressiva dels terrenys que separen el nucli urbà del barranc de Caraita.

El municipi du des de 2004 bregant en totes les administracions perquè donen una solució davant la progressiva solsida del terreny que separa al poble del barranc de Caraita, afluent del riu Serpis. El sòl que separa el poble del barranc ha anat minvant amb cada temporada de pluja, amb despreniments de grans volums de terra que fan que hagen desaparegut a hores d’ara bancals conreats, i amb cada episodi de pluges el barranc s’apropa més al municipi posant el perill als habitatges i a les pròpies persones del municipi.

Mulet ja va traslladar en 2017 l’assumpte al Govern espanyol des del Senat, exigint una partida pressupostària als Pressupostos Generals de l’Estat (que no va ser aprovada per la negativa de PP, PSOE i Ciudadanos a donar suport a l’esmena) i també per mitjà d’una pregunta escrita al Govern Central. A aquesta, el Govern va respondre que tècnics de la Confederació Hidrogràfica de Xúquer (CHX) havien visitat la zona i es van desentendre a l’afirmar que aquest fenomen estava fora del domini públic hidràulic  i de la seua zona de policia “afirmació qüestionable al estar el poble pràcticament ja damunt del barranc”. “Segurament”, ha afegit Mulet “quan es van fer les delimitacions i mesuraments el poble distava molt del barranc, però durant els darrers quinze anys esta realitat ha estat canviant i les delimitacions no s’han adaptat al que hi ha hui en dia i que és realment alarmant”.

Des de Compromís s’ha exigit una implicació de totes les administracions davant la incapacitat tècnica i econòmica d’aquest xicotet municipi de tant sols uns 90 veïns censats. “L’ajuntament està fent tot el que pot dins de les seues mans, com ara desviar les aigües de pluja, canaleres, aigüeres, clavegueram, etc, però estem parlant d’una gran actuació que necessita la implicació d’altes administracions”, ha plantejat el representant territorial valencianista.

A principis d’aquest dècada la Conselleria d’Infraestructures es va comprometre a invertir més de 900.000 euros, amb un projecte tècnic que contemplava la construcció de vàries terrasses de pedra per reforçar el vessant i aturar noves esllavissades. Aquell projecte va quedar en no res. Per  la seua banda, la Diputació Provincial d’Alacant va invertir en la construcció d’un col·lector de pluvials en el nucli urbà per canalitzar les aigües de pluja, però aquesta mesura tampoc ha suposat una solució al greu problema que segueix latent.

Mulet ha volgut mostrar la solidaritat amb una gent que viu amb preocupació cada episodi de pluja. “Els despreniments són continus i cada cop s’apropen més a les cases, i no es té cap garantia de que la pròxima solsida siga la definitiva que s’enduga les cases. Estem davant d’un problema que necessita la col·laboració i implicació de totes les administracions per donar resposta a unes raonables peticions de l’ajuntament, que du anys demanant a totes les administracions que actuen i només ha vist promeses incomplides o inhibició. Anem a insistir i aprofitar la nostra presència en Diputació Provincial d’Alacant, Corts Valencianes i Corts Generales per exigir que ja d’una actuacions al respecte i que la gent puga viure tranquil·la”, ha conclós.

Pujar