elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Colp policial contra la droga a Banyeres de Mariola, Biar, Elda i Villena amb la detenció de sis persones

Colp policial contra la droga a Banyeres de Mariola, Biar, Elda i Villena amb la detenció de sis persones
  • S'han desmantellat diferents plantacions de marihuana, a més de la incautació d'armes de foc

MÉS FOTOS
Colp policial contra la droga a Banyeres de Mariola, Biar, Elda i Villena amb la detenció de sis persones - (foto 2)
Colp policial contra la droga a Banyeres de Mariola, Biar, Elda i Villena amb la detenció de sis persones - (foto 3)
Colp policial contra la droga a Banyeres de Mariola, Biar, Elda i Villena amb la detenció de sis persones - (foto 4)

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació Miller d'àmbit nacional, que desenvolupa el Pla de resposta policial al cultiu i tràfic il·legal de marihuana i els beneficis d'este, ha detingut a sis persones i desmantellat cinc plantacions de marihuana situades a l'interior d'immobles o parcel·les de diversos municipis de la província d'Alacant. S'han intervingut 1685 plantes de marihuana, 503 grams de cabdells d'esta substància, 2.835 euros, instruments utilitzats per al pesatge i cultiu de la droga, diversos dispositius de telecomunicacions 2 armes curtes de foc i munició.

A mitjan juliol, la Guàrdia Civil va iniciar una investigació després de rebre informació sobre l'existència d'una banda criminal dedicada a la producció i exportació de marihuana cap a països europeus, incloent-hi Polònia. Esta organització operava en diversos municipis de la província d'Alacant.

El Lloc Principal de la Guàrdia Civil de Villena va llançar l'operació "Mishpat" amb l'objectiu d'identificar i localitzar als membres d'esta xarxa criminal.

En la primera fase de l'operació, després de múltiples actuacions per part dels investigadors, es va aconseguir identificar les ubicacions des de les quals operaven, que incloïen les localitats de Banyeres de Mariola, Biar, Elda i Villena.

Posteriorment, mitjançant vigilàncies realitzades per les patrulles de servei i altres activitats investigativas, es va aconseguir la identificació de diversos membres de l'organització, incloent-hi un ciutadà polonés que s'encarregava de distribuir la droga en països europeus, amb èmfasis a Polònia. Alguns dels implicats tenien antecedents policials relacionats amb delictes relacionats amb droga. Entre els investigats destacaven dos líders espanyols de la banda.

Després de recopilar proves que suggerien l'existència de plantacions de marihuana en habitatges, el 3 d'octubre es van dur a terme deu registres domiciliaris simultanis. Donada l'envergadura d'esta operació, els agents van comptar amb el suport dels Grups de Reserva i Seguretat (GRS) Nº1 de Madrid, GRS Nº3 de València, Unitat de Seguretat Ciutadana (USECIC) d'Alacant, l'Equip Territorial de Policia Judicial (ETPJ) de Villena, unitats de la Companyia d'Ibi, i membres del Servei Cinológico.

Durant els registres, es va detindre a sis homes d'edats compreses entre els 25 i 40 anys, tots ells espanyols excepte el ciutadà polonés. A més, es van intervindre 1685 plantes de marihuana, 503 quilograms de cabdells d'esta substància preparada per a la seua distribució, 2.835 euros fraccionats en bitllets de divers valor, 2 armes curtes de foc i la seua corresponent munició, dispositius de telecomunicacions i instruments utilitzats per al pesatge i cultiu de la droga.

Als detinguts, segons el seu grau de participació, se'ls van imputar els delictes de tràfic de drogues, pertinença a grup criminal, blanqueig de capitals, defraudació de fluid elèctric i tinença il·lícita d'armes. Posteriorment, van ser posats a la disposició del Jutjat d'Instrucció de Villena, que va decretar l'ingrés a la presó per a cinc d'ells, incloent-hi els líders.

Després de la detenció d'un dels líders a Villena, a més es va poder comprovar que el mateix estava sent buscat per a la seua detenció d'una banda pel Jutjat d'Instrucció núm. 1 de Villena, per altres fets delictius aliens a la investigació, i d'altra banda per un delicte d'estafa mitjançant el mètode "SIM swapping", ocorregut a Llíria (València) en 2022, on va aconseguir estafar 53,889 euros.

Finalment, els detinguts, juntament amb els efectes intervinguts, van ser posats a la disposició del Jutjat d'Instrucció de Villena, que va decretar l'ingrés a la presó per a cinc d'ells, incloent-hi els líders.

Estes accions es van dur a terme com a part de l'operació Miller d'àmbit nacional, que desenvolupa el 'Pla de resposta policial al cultiu i tràfic il·legal de marihuana i els beneficis d'este'.

Pujar