elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alacant combatrà les notícies falses en alimentació i gran consum i alertarà del perill de seguir falsos ‘influencers’

    Segons la Comissió Europea, la nostra societat s’enfronta als riscos d’un ecosistema de producció, propagació i consum d’informació falses, inexactes o enganyoses que tenen afany de lucre o que volen causar mal públic. La desinformació, juntament amb altres «adulteracions» com la infoxicació (sobrecàrrega informativa), la infodèmia (com es refereixen des de l’Organització Mundial de la Salut, OMS), o la infopol·lució, són una amenaça per al funcionament normal i just de l’ordre democràtic, de la competència i la societat de consum.

    Per aquest motiu, la Universitat d’Alacant reunirà demà, dia 17 d’octubre, experts, professionals i especialistes d’empreses i el món acadèmic referents a Espanya i a l’estranger per a tractar com la desinformació, en qualsevol de les seues modalitats (notícies falses, falses creences, fake news o deepfakes, marques negres, etc.), que adultera la percepció i les decisions de compra dels individus, fet que pot tenir de vegades conseqüències negatives per als seus hàbits nutricionals i saludables, una cosa que també pot afectar el funcionament just i normal de les relacions comercials i la reputació. Ho farà en el marc de la jornada ‘Fake&Business 2023’, organitzada per la Càtedra de la Marca Corporativa Universitat d’Alacant i que tindrà lloc, en la seua tercera edició, a la sala d’actes de l’Edifici Germà Bernàcer.

    Una trobada dirigida a estudiants, professionals, investigadors, però també a directius d’empresa. «Encara que de vegades, l’empresa és subjecte o font emissora d’enganys i falsedats explícites, de marques negres, greenwashing i altres omissions enganyoses o de veritats a mig fer (que tractarem en la nostra trobada), la veritat és que, avui dia, gran part de la literatura sobre “fake news” i desinformació, quan al·ludeix al món empresarial, posa el focus en el rol de l’empresa com a “víctima”, en patir les conseqüències d’aquestes falsedats, faules o propagació de falses creences, quasi sempre distorsionant la percepció i reputació dels assumptes econòmics, comercials i empresarials», explica Fernando Olivares, director de la Càtedra Institucional de la Marca Corporativa de la Universitat d’Alacant.

    «Fake & Business» es consolida en aquesta tercera edició com l’espai de transferència de coneixement més rellevant del nostre país en matèria de desinformació i consum, entre universitat, món professional i societat.

    Les conseqüències negatives de les notícies falses i els falsos ‘influencers’

    La trobada comptarà amb veus molt autoritzades de l’alimentació i sector gran consum, com el doctor Antonio Escribano, metge i catedràtic de nutrició esportiva i especialista en endocrinologia i nutrició (UCAM). El doctor Escribano combatrà falses creences sobre determinats aliments i hàbits nutricionals, mitjançant dades científiques i objectius. També parlarà de les conseqüències negatives que té per a la salut seguir determinats influencers que es venen com a experts, sense ser-ho, en alimentació o nutrició. També participarà el periodista, guionista i escriptor, Marc Amorós, autor del llibre Por qué las fake news nos joden la vida (Lid, 2021).

    A més, participaran les associacions principals del sector del gran consum, com Aecoc, Asedas, Provacuno, Inlac i Interfresa, les quals transmetran la seua visió de la desinformació i què estan fent per a combatre-la, en una taula redona en la qual que l’eix central serà com els afecten en les seues vendes i la seua reputació les falses creences, les notícies falses i les campanyes orquestrades de desprestigi, a més d’exposar com estan combatent aquest escenari advers de desinformació mitjançant estratègies de comunicació. Per a això es comptarà, fins i tot, amb l’estudi d’un cas real: el del boicot a la maduixa espanyola promogut des d’Alemanya.

    Des del punt de vista legal, la directora del Departament de Dret Mercantil, Esperanza Gallego, i la directora del Magister Lucentinus, Pilar Montero, centraran la seua intervenció en com combatre des del dret els enganys explícits i les omissions enganyoses.

    Pujar