elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Agricultura detecta la presència de Xylella fastidiosa en una parcel·la de la Marina Baixa alacantina

Agricultura detecta la presència de Xylella fastidiosa en una parcel·la de la Marina Baixa alacantina

    La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural ha confirmat la primera detecció del bacteri Xylella fastidiosa en una plantació d'ametlers del municipi de Guadalest, en la comarca alacantina de la Marina Baixa. Es tracta d'una plantació els exemplars del qual tenen més de 30 anys d'edat. Ja al desembre de 2016 es van prendre mostres asimptomàtiques d'este bancal davant de l'avís del seu propietari, que havia observat una minva en la collita. Van donar resultat negatiu. Un segon mostreig asimptomàtic posterior va donar resultats contradictoris.

    Finalment, el servei de sanitat vegetal de la conselleria va realitzar un mostreig el 22 de juny de 2017 amb 17 mostres, 12 de les quals, totes en ametler, han confirmat positiu després de l'anàlisi realitzat en el Laboratori Nacional de Referència, que és el de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA). Així ho confirma el butlletí de resultats del dijous 29 de juny i en conseqüència es comunica al Ministeri d'Agricultura, Medi Ambient i Pesca (MAPAMA), a la Unió Europea, als governs de les comunitats autònomes adjacents i al sector l'aparició del primer brot de Xylella fastidiosa a la Comunitat Valenciana. Altres mostres d'olivera arreplegues als voltants de la parcel·la infectada han resultat negatives.

    Des d'este mateix dijous, la conselleria du a terme tractaments insecticides contra els vectors (insectes que poden transmetre la malaltia), tant en la parcel·la infectada com en els 100 metres d'al voltant, amb un producte fitosanitari habitual en estos casos. Així mateix, han començat a adoptar-se les mesures previstes en el pla de contingència de la Comunitat Valenciana, (clicar ací) per a l'arrancada i destrucció de la parcel·la afectada i de tot el material vegetal potencialment hostatgen del bacteri existent 100 metres a la redona.

    La Conselleria també ha posat en marxa un intensiu sistema de prospecció i anàlisi per a determinar si existix més material infectat, en les proximitats de la parcel·la, així com en la mateixa comarca i comarques contigus. D'una banda, i en compliment de la Decisió 789/2015, està previst realitzar una prospecció intensiva per quadrícules de 100 m X 100 m en tota la zona tampó, i simultàniament també està previst realitzar una prospecció per cuadículas d'1 kmX1 km per a intentar detectar la presència del bacteri tant en la ràdio de 10 km com en totes les comarques contigus a esta ràdio.

    En compliment de la normativa europea (Decisió 2015/789 i modificacions), se'n va a procedir inmeditamente a declarar una zona demarcada de 10 km. entorn de la parcel·la infectada, encara que allunyats d'esta, existixen en la demarcació set vivers i centres de jardineria, part del material de la qual (oliveres, ametlers, baladres, alvocaters, anouers, cítrics, entre altres) ha sigut immobilitzat cautelarment este dijous. S'ha obert una investigació de traçabilitat per a identificar l'origen i procés de producció i distribució d'eixe material en els últims tres anys.

    Antecedents, vigilància i control

    La detecció d'este primer cas de Xylella Fastidiosa prova que funcionen els sistemes de control de la nostra estructura de sanitat vegetal, amb les prospeccions que realitza la conselleria en plantacions, parcs, jardins i en el medi natural, en compliment del pla de contingència autonòmic. Des de 2015, tots els vectors del bacteri capturats en els més de 1.160 punts de seguiment per mitjà de trampes cromotrópicas han resultat negatius.

    En 2016 es van efectuar més 21.400 revisions i es van capturar 34 possibles vectors. Arran de la detecció d'este bacteri en Balears al novembre de 2016, es van incrementar les mesures de control i prospecció, així com les instal·lacions vigilades per a evitar la seua introducció a la Comunitat Valenciana.

    Fins a finals del passat any s'havien dut a terme prospeccions en més de 2.600 plantacions comercials, parcs i jardins públics i privats, així com en espais naturals. Les 480 mostres que es van prendre van donar resultats negatius per a la Xylella Fastidiosa.

    Davant de qualsevol sospita de tindre una planta infectada, se pot contactar amb el servei de sanitat vegetal de la Conselleria (Av d'Alacant s/n de Silla -València- , telèfon 96 120 76 94, sanitatvegetal@dgagric.caib.es).

    La Xylella Fastidiosa és un bacteri amb un rang de plantes hospedantes molt ampli, i que pot produir greus danys en cultius com ara els cítrics, la vinya, l'olivera i algunes espècies del gènere Prunus, així com en nombroses espècies ornamentals i forestals.

    Es tracta d'una malaltia que podria causar perjuís econòmics greus d'expandir-se per la Península, per la qual cosa és de vital importància la col·laboració i la participació de tots els sectors implicats.

    Pujar