elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les V Jornades de Memòria Històrica acosten a Paiporta als aeròdroms de campanya republicans

Les V Jornades de Memòria Històrica acosten a Paiporta als aeròdroms de campanya republicans
  • Dins de la programació d’aquestes jornades també s’ha inaugurat l’exposició ‘Memòria democràtica i Patrimoni. 1936-1939. Conéixer, difondre i posar en valor’

MÉS FOTOS
Les V Jornades de Memòria Històrica acosten a Paiporta als aeròdroms de campanya republicans - (foto 2)
Les V Jornades de Memòria Històrica acosten a Paiporta als aeròdroms de campanya republicans - (foto 3)
Les V Jornades de Memòria Històrica acosten a Paiporta als aeròdroms de campanya republicans - (foto 4)

La Biblioteca María Moliner Ruíz de Paiporta ha acollit una xarrada sobre els aeròdroms de campanya republicans a càrrec de l’historiador Pep Alabau, nascut a Utiel i establit a Paiporta. L’activitat s’inscriu dins de la programació de les V Jornades de Memòria Històrica que s’estan desenvolupant aquests dies a Paiporta.

La xarrada es va completar amb la inauguració de la mostra ‘Memòria democràtica i Patrimoni. 1936-1939. Conéixer, difondre i posar en valor’, organitzada pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València. Una exposició que, a través de gràfics, mapes, compilacions de premsa i textos, ens acosta a la riquesa del patrimoni cultural de la Guerra Civil i al seu ús com a recurs territorial local.

L’acte va comptar amb la presència de l'alcaldessa Isabel Martín; la vicealcaldessa i regidora de cultura, Maribel Albalat; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, Jorge Hermosilla, i un dels comissaris de la mostra, el professor Jorge Ramos.

Les dirigents paiportines coincidiren en assenyalar la importància de recordar per a no tornar a repetir errades del passat. Per la seua banda, el rector Hermosilla destacava la importància de la tasca de la universitat a l’hora de transferir i fer arribar a les comarques del nostre territori tot el coneixement que genera a través de la investigació i la formació.

Alabau, membre de la Comissió de Memòria Històrica de Paiporta, va fer un recorregut per l’estat de l’aviació, les seues infraestructures i instal·lacions a la República i la seua evolució al llarg del conflicte.

L’historiador va relatar així mateix com el bàndol republicà comptava en el seu territori amb avions tàctics, antics i obsolets militarment fins a l’arribada de l’ajuda soviètica, així com la creació de les diferents zones aèries com la zona aèria de Llevant, que incloïa els aeròdroms de l’Altet, Manises i Castelló.

Així mateix, també va detallar els elements mínims que havien de tenir els camps d’aviació de campanya que anaren sorgint per pal·liar les carències dels aeròdroms del territori que no tenien caràcter militar.

La mostra es pot visitar a la Biblioteca fins al pròxim dijous 22 d’abril, dia en què tindrà lloc la presentació del llibre ‘Nietas de la Memoria’ per a cloure aquesta primera part de les trobades amb la Memòria Història a Paiporta, que es reprendran en el mes de novembre, del 3 al 18, amb més propostes literàries, expositives i artístiques.

Pujar