Castellano

Micaela Bermúdez: “Les dones necessitem el nostre temps i activitats que ens empoderen”

Micaela Bermúdez
Micaela Bermúdez
  • Oropesa ha programat tres mesos d'activitats per a reivindicar la igualtat i fomentar una societat en valors

Amb motiu del dia internacional de la dona, Oropesa ha organitzat tres mesos d'activitats que van des de l'esport, la cultura i formació en els centres educatius amb l'objectiu de promoure els valors de la igualtat des d'edats ben primerenques.

Micaela Bermúdez, regidora d'Igualtat i Serveis Socials d'Orpesa, ha destacat la fita històrica aconseguida en la localitat amb la primera dona alcaldessa i per partida doble, en sumar un pacte PSOE-Ciutadans amb dues dones que han compaginat l'alcaldia en aquesta legislatura.

En l'entrevista que ha concedit a elperiodic.com, Bermúdez assegura el paper de l'educació per a fomentar la igualtat. “”Sense educació igualitària és impossible que s'aconseguisca una societat justa per a les dues meitats de la població”, assegura.

Oropesa dedicarà els pròxims tres mesos a les activitats pel dia internacional de la dona. Quines propostes destacaria?

L'agenda amb tota la programació és molt extensa, en total abasta al voltant de tres mesos amb activitats. Hauran activitats esportives, culturals, tallers, xarrades…etc.

Destacaria la posada en marxa d'un club de lectura feminista per a tot l'any, amb una sessió mensual, la Cursa de la Dona, que ja és la seua IX edició, les conferències de Soledad Murillo “La futura Revolució. Aprendre a cuidar-se”, la xarrada sobre feminisme islàmic que serà impartida per un veí expert en això i mediador intercultural de l'institut de secundària, Mohamed Said, els tallers i activitats del Casal Jove, de defensa personal i d'educació menstrual, les activitats organitzades per associacions i clubs del municipi, com l'Orpesa Padel Club, l'Associació de Mestresses de casa Orobexa o la penya Sense DNI així com un xou en l'Espai cultural per a empoderar-nos les dones.

Tenen previstos diversos tallers, alguns en els centres educatius de la localitat, quina importància té desenvolupar aquestes propostes entre la població més jove? 

Ja hem començat a realitzar els tres tallers programats per a aquest curs escolar i coordinat amb els tres centres escolars de primària i secundària. 

Per a l'alumnat de 5é i 6é de primària es va dur a terme un programa d'educació afectiu sexual per al bon tracte, per a 1r,2n i 3r de l'ESO ja es va realitzar també un programa de promoció de la igualtat i prevenció de les violències de gènere, i fa una setmana va començar l'últim dels programes d'aquest curs escolar, per a alumnat de 4t de l'ESO, Batxillerat, cicles formatius i també per al professorat, un programa sobre “Sexualitats Positives amb perspectiva de Gènere” impartit pel sociòleg i expert en igualtat, Erick Pescador. 

Els joves són el futur i educar-los en igualtat és la base per a erradicar les violències de gènere, per això, tots els nostres esforços en la prevenció han de partir d'aquesta premissa.

En la programació especial del 8M col·laboren diverses entitats i associacions d'Oropesa, quin paper tenen les dones d'Oropesa en la vida social, cultural o educativa… de la localitat? 

Oropesa de la mar és un poble que fonamentalment viu del turisme, les dones hem de conciliar una vida familiar amb horaris molt extensos de treball en l'època estival, per això necessitem una criança compartida i corresponsable. També necessitem el nostre temps i activitats que ens empoderen com a dones, més enllà del treball i la família. 

El temps lliure per a gaudir de les activitats socials, culturals i esportives és fonamental per a sentir-se realitzada. Qualsevol persona, les dones també, per ells des de la regidoria d'igualtat no deixem de realitzar activitats perquè se senten representades totes les dones i xiquetes del municipi, perquè participen i crear consciència sobre la importància que tenim les dones en tots els àmbits de la vida.

María Jiménez i ara Araceli de Moya han arribat a l'alcaldia d'Oropesa. Dues dones en l'alcaldia però altres en la corporació municipal. Quina valoració fa de la implicació de la dona en la vida política municipal? Què poden aportar les dones de més a la gestió respecte dels homes?

La veritat que al juny de 2019 es va produir un fet històric, María Jiménez es va convertir en la primera dona a ostentar l'alcaldia del municipi, i ara Araceli de Moya, a més la província de Castelló hui dia ja supera a la mitjana nacional en dones al comandament dels consistoris, la mitjana se situa entorn del 33% de les alcaldies ocupades per dones.

És importantíssim que aqueixa xifra continue pujant per a crear referents per a les joves i xiquetes que venen darrere. 

El cas de l'equip de govern municipal a Oropesa segur que supera totes les mitjanes, ja que de 7 persones que ho formem, 5 som dones, i això és una cosa de la qual em sent molt orgullosa, com a regidora d'Igualtat, però abans de res com a dona. 

A causa de les imposicions culturals, les dones solem tindre, generalitzant, més empatia que els homes, tenim, es diu, una sensibilitat especial, i governar amb empatia és fonamental per a fer polítiques per a tots i totes, aquesta és la base de qualsevol bon govern.

Diuen que el segle XX va ser el segle de les dones, però jo crec que aquest fet s'ha posat de manifest en el segle XXI també. Les dones volem, sabem i ens sentim importants en la vida pública, i ésto hem de fer-li-ho saber a tota la ciutadania.

Quines dones han destacat a Oropesa al llarg dels últims anys per la seua implicació activa en la població? 

A Oropesa tenim multitud de dones anònimes que s'impliquen en la societat i a millorar-la. Mares solteres que tiren avant una llar, dones que cuiden de persones majors de la seua família, dones que lideren empreses i sacrifiquen el seu temps lliure per a contribuir al teixit empresarial del municipi, dones que destaquen en l'esport, dones que lideren associacions socials, culturals i veïnals, dones voluntàries que ofereixen el seu temps i el seu treball per a ajudar als altres, totes elles, són els referents quotidians als quals hem d'elogiar la resta, però no sols el 8M, sinó tots els dies de l'any.

Quins canvis ha de fer la societat per a aconseguir la conciliació familiar i laboral de les dones? 

Igualar el permís de paternitat al de maternitat ha suposat un avanç en la corresponsabilitat de la cura i criança dels fills, sens dubte, però queda molt per fer. 

La flexibilitat laboral de les dones és fonamental perquè una mare puga realitzar-se professionalment i al mateix temps cuidar dels seus fills. La principal tasca pendent de la societat és creure fermament en la corresponsabilitat paternal, si tots els pares i mares s'ocuparen del 50% de les tasques familiars aconseguiríem conciliar tots dos, i damunt tindríem temps per a gaudir de temps lliure per igual.

Què poden fer les institucions per a promoure la igualtat real entre homes i dones? 

Les institucions han d'invertir en educació en igualtat, han de crear programes de sensibilització i prevenció de qualsevol mena de violència contra les dones, sobretot en la ciutadania més jove. L'educació és el pilar sobre el qual es fonamenta tot, sense educació igualitària és impossible que s'aconseguisca una societat justa per a les dues meitats de la població.

Què està fent l'Ajuntament d'Oropesa en aquest aspecte?

L'ajuntament d'Orpesa, a través de la regidoria d'Igualtat i Serveis Socials, ha implantat enguany un programa que abasta a tot l'estudiantat, fins i tot també al professorat, amb formació específica per a resoldre problemes a l'aula. 

És la primera vegada que des del consistori es duu a terme aquest programa tan complet, tots els centres escolars públics del municipi han rebut per part de l'ajuntament un programa d'educació en igualtat i en prevenció de les violències masclistes. 

Una vegada finalitze el curs escolar ens reunirem amb els centres, AMPAS i representants de l'alumnat i avaluarem els programes per a mantindre'ls, modificar-los i fins i tot augmentar-los segons els resultats obtinguts.

Finalment, li convidem a llançar un missatge amb motiu del 8M als lectors de elperiodic.com 

M'agradaria enviar un missatge d'unitat. El feminisme no busca enfrontar a les persones, no busca aplacar als homes perquè triomfem les dones, no va d'això. El feminisme es tracta que homes i dones ocupem el lloc que ens mereixem com a persones. 

Per això, demane que tots els homes d'Oropesa s'unisquen a la nostra agenda d'actes i activitats, participen i animen a participar a les dones del seu entorn. I a les dones, dir-los que nosaltres podem ser tot allò que desitgem ser, que res ni ningú ha de condicionar els nostres desitjos i els nostres somnis.

Pujar