28 d’octubre de 2020 28/10/20
Per Javier Navarro Andreu
Tots a una veu - RSS

Himne Regional: emoció i valenciania

  ¿Quí no s'emociona quan escolta l'Himne del Regne de Valéncia? ¿A quí no se li posen els pèls de punta i se'ls boten les llagrimes? Este himne creat pel mestre Serrano i Maximiliano Thous, es va presentar en l'Exposició Regional de l'any 1909 i des d'eixe mateix instant el poble valencià ho va fer seu, tant que en el 1925 els alcaldes d'Alacant, Valéncia i Castelló, varen oficialisar l'Himne de l'Exposició com a l'himne de tots els valencians.

  Este himne emocionà fins i tot abans de ser estrenat, Maximiliano Thous nos va contar: "Don Tomas Trenor, el militar senyor Donat i atres membres del Comite vingueren a Madrit per a sentir-ho (...) A mida que anava avançant l'Himne, una fondissima emoció sorprenia a tots. Als valents militar se'ls enterbolien els ulls. I no hagué mes remei. Ixqueren els mocaors per a secar les incontigudes llagrimes". Recordeu que Serrano i Thous residien en Madrit.

  Açò no fon un cas aïllat, el periodiste de LAS PROVINICAS nos lo relatà d'esta manera, el dia que és presentà oficialment l'Himne: "El periodiste que esto escriu nota llagrimes d'entusiasme; mig avergonyit mira en dissimul als que li rodegen; tranquilisant-se, veu en simpatia el mateix fenomen en els ulls dels demés; mira cap a la tribuna del rei (Alfons XIII) i nota identics efectes en sos ulls i en els de sa comitiva". Tan sols puc dir, que l'himne del Regne de Valéncia és un himne que representa tota la nostra essència, representa AMOR, PAU i VALENCIANIA.

   5 comentaris
  Vigorhumus
  Vigorhumus
  24/04/2017 08:04
  Al lector agradecido

  Por supuesto que el comentario del catalanista no iba por mi. Solamente he querido demostrarle que la mayoría de veces nos toca escribir en español para que ellos puedan entender algo, visto que cuando se escribe en valenciano no entienden nada. Un saludo

  Pujar