elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Per Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

Sant Vicent Ferrer, un valencià universal

    Al sant valencià més universal que tenim, li va tocar viure un temps de desgràcies, pestes, desordres, incerteses, guerres, temors i amenaces en una societat desconcertada. Possiblement, Europa occidental no ha conegut mai un predicador amb un èxit tan reconegut i espectacular com Vicent Ferrer. Un gran sant europeu, i un personatge que expressa molt bé la societat i l’època d’aquella cristiandat occidental. Tanmateix, la seua figura ha arribat fins als nostres dies, com un personatge immensament popular, venerat i celebrat al seu propi país. A la terra que el va vore nàixer. Son molts pobles del nostre entorn que li fan festa grossa com la Vall d’Uixò, Nules o Borriol.

    A petició de l’arquebisbe de València, Antonio Cañizares, la Santa Seu ha concedit a les diòcesis del País Valencià la celebració d’un Any Jubilar, que s’obre aquest dilluns dia 9 a la catedral de València (i simultàniament també a les altres diòcesis del País Valencià) per tal de commemorar el VI Centenari de la mort de Sant Vicent Ferrer. Aquest Any Jubilar acabarà d’ací un any, el dia de Sant Vicent del 2019, quan commemorarem el VI Centenari de la mort del nostre sant patró.

    Sant Vicent Ferrer predicava en valencià, signe de la seua relació singular amb la seua pàtria, i possiblement siga esta la característica principal que el defineix com el sant nacional dels valencians. La presència dels seus confrares dominics en centenars de ciutats europees, van contribuir a la difusió del culte al sant valencià, del qual podem trobar, altars, imatges i devocionals per tot l’univers catòlic. Dit això, és normal que en tot el País Valencià, regne i pàtria del sant, difícilment no es trobe poble o comarca on no hi haja un record o presència del sant com un carrer, una plaça, una font, una festa, una imatge o processó.

    Cert que el nostre sant presenta també una imatge aspra i rigorosa, que exigix el temor de Déu amb un dit amenaçador, i anunciant penitències i desgràcies. Fent esclatar a les masses en plors i pors, als assots i als rigors morals. Però els valencians, amants de la festa sorollosa, riallera, alegre i al carrer cultiva una visió del sant com a taumaturg meravellós, predicador graciós, sant popular, envoltat de miracles, mites i llegendes. I sobretot és un personatge eminentment i arquetípicament valencià, important i famós a tot Europa.

    Tantmateix, amb esta xicoteta pinzella és una aportació més a conèixer la rica cultura que tenim el poble valencià i que cal descobrir-la més i millor per celebrar-la i respectar-la.  Sant Vicent Ferrer és una figura mítica que cal conservar-la i és part inqüestionable d’una cultura tradicional de base urbana i rural. El seu itinerari vital expressa la vida de l’Europa del seu temps.

    Hui, Sant Vicent Ferrer patró dels valencians, ens invita a mirar el futur amb valentia i exportar arreu com va fer ell, la sigularitat de ser valencians.

    Elperiodic.com ofereix aquest espai perquè els columnistes puguen exercir eficaçment el seu dret a la llibertat d'expressió. En ell es publicaran articles, opinions o crítiques dels quals són responsables els mateixos autors en tant dirigeixen la seua pròpia línia editorial. Des d'Elperiodic.com no podem garantir la veracitat de la informació proporcionada pels autors i no ens fem responsables de les possibles conseqüències derivades de la seua publicació, sent exclusivament responsabilitat dels propis columnistes.
    Pujar