24 de febrer de 2020 24/2/20
Per Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

Medalla d'Or de la Ciutat als frares carmelites I

  FOTOS
  Medalla d'Or de la Ciutat als frares carmelites I- (foto 1)

  El 6 de novembre de 1896, enguany fa 119 anys, es va fundar canònicament la Comunitat Religiosa de frares Carmelites Descalços en Burriana. Des d’aleshores els frares han passat millors i pitjors èpoques, com en qualsevol familia, i en este llarg camí han anat difonen al nostre poble i a les comarques castellonenques i valencianes valors espirituals, educatius, artístics i culturals. Conegudes són les seues fundacions al Desert de les Palmes, Benicàssim o València.

  La presència dels frares en Burriana sempre ha segut notable i ha tingut unes arrels molt fermes. Els frares van ser molt ben rebuts al nostre poble i moltes mans generoses van fer donacions que van tindre com a fruit el sòlid i harmònic convent i la majestuosa església dedicada al patronatge de Sant Josep que hui podem admirar. Una icona entranyable i emblemàtica que forma part del paisatge urbà del nostre poble.

  Però la influència dels frares traspassa els murs del convent, que l’any 1903 s’eleva a la categoría de priorat, i es dediquen al treball pastoral anunciant l’evangeli en la seua església, parròquies i altres pobles del voltant. Estem parlant de comunitats religioses de 15 i 16 frares. En este sentit trobem associacions i confraries que han arribat fins als nostres dies. La centenària confraria de Nostra Senyora del Carme es funda l’any 1900 i l’Ordre Tercera del Carme l’any 1914. El 19 de novembre de 1921 es funda la Confraria del Niño Jesús de Praga que coincidix amb l’any de la fundació del col·legi, que després d’uns anys d’inactivitat en l’actualitat torna a recuperar vida sent els protagonistes els xiquets del col·legi i de tots aquells que prenen la primera comunió. L´any 1964 en funda la Germandat de Nostra Senyora de la Pietat on troba la seua matriu al col·legi que els frares dirigien i que actualment continua la seua activitat durant la semana santa participant en els actes que organitza la Junta de Germandats de setmana santa de Burriana. Amb esta xicoteta mostra veiem d’una manera molt ràpida l’activitat espiritual, pastoral i evangèlica a la que s’han dedicat els frares durant este llarg segle que están entre nosaltres.

  Des del primer moment de la fundació dels frares en Burriana una gran quantitat de religiosos van tindre que dedicar-se a la docència. En un principi eren col·legis preparatoris per a aspirants a ingresar en l’orde. Eren moltes les sol·licituds i van tindre que donar resposta a esta necessitat. En 1897 es crea el Col·legi d’Aspirats (Seminari Menor) que va funcionar en la casa conventual de Burriana fins a 1904. Es va substituir pels Col·legis Majors de Teologia i Filosofia, 1902 i 1904 respectivament.

  Però hi ha un fet molt remarcable i extraordinari que ha segut des de sempre la joia de la corona. El reconeixement social més ampli que han rebut els frares. L’eix vertebral pel qual els frares han pogut difondre la paraula de Déu i l’ideari cristià no només des dels púlpits si no també des de les aules: és el col·legi.

  Des de l’any 1921 es funda en Burriana el Col·legi Niño Jesús de PragaEra conegut popularment pel Col·legi dels Frares. Un col·legi de primer ensenyament que ha sofert fortes transformacions en tots els aspectes.

  Actualment el col·legi ja no està dirigit pels frares però col·laboren amb el centre eductiu en totes les activitats a nivell pastoral i educatiu. El col·legi no conserva la denominació originària però si està al nivel que el sistema educatiu exigix. El passat mes de març es va publicar un llistat de 677 centres educatius de la Comunitat Valenciana (públics i concertats) per diagnosticar l’ensenyament dels alumnes d’ESO en les matèries de matemàtiques, valencià, castellà i anglés. El nostre col·legi ocupa el lloc 13 en la llista. Una bona noticia que manisfesta el treball ben fet dels Mestres i professors i la bona preparació dels alumnes.

  Per tot açò i moltes coses més una plataforma cívica va iniciar el passat mes de febrer la possibilitat de concedir a la Comunitat religiosa dels frares Carmelites la Medalla d’Or de la ciutat de Burriana. La resposta social ha segut molt satisfactòria. Unes 3000 adhesions i 80 agrupacions aproximadament han recolzat la iniciativa. Així el proper 25 d’abril de 2015 a les 13:00h en la casa de la Cultura La Mercé, en sessió plenària extraordinària es concedirà esta condecoració als frares carmelites.

  La Germandat de Nostra Senyora de la Pietat que naix del col·legi que els frares van fundar i auspicada per alumnes i antics alumnes del col·legi, s’adherix a este acte de reconeixement social en l’any del V centenari del naixement de Santa Teresa de Jesús, Doctora de l’Església i reformadora del Carmel.

  Servisques estes línies de sincer agraïment i estima a este orde religiós en Burriana.

  Pujar