elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Per Elena M. Bastidas Bono - Presidenta de la FVMP
La Palestra - RSS

El valencià necessita un nou impuls

    El dia 23 de novembre ens recorda l’aprovació en 1983 de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, fonament legal bàsic per a impulsar la recuperació de la nostra llengua. Esta llei establix que el valencià és llengua pròpia de l’administració local i cooficial junt amb el castellà. També establix que les administracions públiques i concretament l’administració local adoptarà les mesures que calguen per a impedir la discriminació dels ciutadans pel fet d’usar qualsevol de les dues llengües oficials, així com per a garantir l’ús normal, la promoció i el coneixement del valencià.

    L’administració local, per ser la més propera al ciutadà, té molta rellevància social en la promoció i foment del valencià i per tant en l’aplicació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. Per això les entitats locals han realitzat moltes iniciatives i activitats amb l’objectiu de normalitzar el valencià als nostres municipis. En molts municipis s’ha realitzat iniciatives com: la retolació de carrers en valencià, la normalització de la documentació administrativa, l’organització de cursets d’ensenyament del valencià per a funcionaris i empleats públics i la realització de campanyes amb activitats de promoció del valencià. A més a més les entitats locals més compromeses amb la recuperació del valencià han creat oficines municipals de promoció del valencià (OPV) que han suposat un important impuls per a recuperar i garantir l’ús normal i oficial del valencià. A hores d’ara són vora setanta entitats locals amb OPV constituïda. Estes oficines desenrotllen un pla de normalització que es plasma en el Reglament Municipal de Normalització Lingüística.

    La recuperació del valencià és un procés llarg, i per tant hem de fer nostra l’afirmació de l’Acadèmia Valenciana de Llengua, expressada en el Llibre Blanc de l’Ús del Valencià – I (Enquesta sobre la situació social del valencià 2004), “...és evident que el procés que es va iniciar amb la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià necessita un nou impuls...”.

    En conseqüència la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) considera necessari impulsar l’ús de la nostra llengua i per això va constituir l’any 1998 l'Oficina de Promoció de l’Ús del Valencià per a realitzar activitats de promoció del valencià i dur endavant les accions organitzatives i tècniques del programa d’ús del valencià de la FVMP.

    Este programa té com a objectius promocionar l’ús del valencià en els diferents àmbits i actuacions de la FVMP: fer accions per a dinamitzar i impulsar l’ús del valencià en el conjunt de l’administració local valenciana, especialment, en els ajuntaments i mancomunitats.

    Així, cal destacar com a acció cap als nostres destinataris per a dinamitzar i impulsar l’ús del valencià la Moció commemorativa del 25 aniversari de l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV). L’any passat la FVMP va elaborar una Moció amb setze propostes d’acord que es va enviat a tots els ajuntaments i a les mancomunitats de municipis per a la seua aprovació. Les propostes d’acord, extretes del Llibre Blanc de l’Ús del Valencià de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, pretenen ser un referent per a concretar, desplegar i actualitzar els manaments de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià en l’àmbit municipal.

    D’altra banda fer accions de la FVMP per a organitzar les activitats de promoció del valencià que es consideren adequades a les necessitats de l’entitat i organitzar cursos de valencià per al personal de la FVMP de preparació per als exàmens de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

    Ara per ara hi ha trenta-cinc ajuntaments i una mancomunitat de municipis que han aprovat la Moció. L’aplicació d’estes mesures suposaria per les entitats locals un nou impuls en el procés iniciat el 23 de novembre del 1983 amb l’aprovació de la LUEV

    Entre altres, la Moció proposa: Augmentar la sensibilitat social respecte al fet plurilingüe. L’elaboració d’estudis sociolingüístics. Difondre els acords normatius i el model de llengua de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). Potenciar la participació social en el compromís pel valencià i en el seu foment. Garantir el dret de la ciutadania a usar el valencià. Impulsar la creació o el funcionament d’OPV. Donar suport a l’edició de llibres en valencià. Realitzar cursos de valencià dirigits als immigrants nouvinguts. Propiciar el compromís dels representants del poble en les diferents institucions per a conéixer el valencià, usar-lo i fomentar-lo.

    Finalment hauríem d’assumir la conclusió de la declaració institucional de l’AVL (23 de juliol del 2003) que diu: “És el moment de donar un nou impuls al foment de l’ús del valencià amb actuacions unitàries de les nostres institucions dirigides a potenciar l’estima de la societat valenciana per ella mateixa i per la seua llengua pròpia, tractant que tots el que vivim i treballem a la Comunitat Valenciana visquem en harmonia, amb voluntat de fer del valencià un instrument de convivència.”

    Elperiodic.com ofereix aquest espai perquè els columnistes puguen exercir eficaçment el seu dret a la llibertat d'expressió. En ell es publicaran articles, opinions o crítiques dels quals són responsables els mateixos autors en tant dirigeixen la seua pròpia línia editorial. Des d'Elperiodic.com no podem garantir la veracitat de la informació proporcionada pels autors i no ens fem responsables de les possibles conseqüències derivades de la seua publicació, sent exclusivament responsabilitat dels propis columnistes.
    Pujar